ECDL.web - ECDL Tudástár

HTML

A ECDL.web wikiből

A HTML (angolul Hypertext Markup Language, magyarul hipertext jelölőnyelv) egy leírónyelv weboldalak készítésére. Az SGML-ből fejlődött ki, annak egyszerűsített változata, de manapság kiszorítja a HTML és az XML nyelv ötvözéséből létrejött XHTML.

[szerkesztés] Története

Első változata 1993-ban jelent meg, ez még nem volt szabványos. A HTML 2.0-ás változatát 1995 novemberében jelentették meg, később többször kiegészítették, például a táblázatok létrehozásának lehetőségével. A 3.2-es verzió 1997-ben jelent meg, mint W3C ajánlás, ezt követte a HTML 4.0 még ebben az évben. Ennek három változata volt:

  • a strict, amelyben az elavult elemek tiltottak voltak
  • a transitional, amelyben az elavult elemeket lehetett használni
  • a frameset, amelyben a keret létrehozásához elemek kaptak szerepet.

A dokumentum típusát a DTD (Document Type Definition) részben, az állomány elején kell megadni. A következő állomás az 1999-es HTML 4.01 volt, amely ugyanezt a három változatot támogatta. A következő verzió, a HTML 5 jelenleg is tervezés alatt áll.

[szerkesztés] A dokumentumok felépítése

Egy HTML állomány három nagy részre bontható:

  • a dokumentumtípus definíció (DTD) az állomány legelején áll, ami a használni kívánt DTD-t adja meg, pl:„HTML 4.01 Strict“

Minta:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

  • a HTML fejléce (<HEAD> ... </HEAD>), ami különböző adatokat tartalmaz, legnagyobb részüket az internetböngésző nem jeleníti meg, így átlagfelhasználó nem látja őket (ilyenek például a különböző meta tag-ek, az oldal címe)
  • a HTML törzse, amely a megjelenítendő információkat tartalmazza.

Ezen kívül az egész dokumentum (a dokumentumtípus-definíciót kivéve <HTML> ... </HTML> tag-ek közé van zárva.

A lap eredeti címe: „http://ecdlweb.hu/HTML
Nézetek
Személyes eszközök