ECDL.web - ECDL Tudástár

A Microsoft Windows Vista használata

A ECDL.web wikiből


Lásd még
Windows történelem, A Microsoft Windows XP használata, A Microsoft Windows 2000 használata.
A Vista nevet viseli viseli a Microsoft, magyar nyelven 2007. márciusa óta kapható verziója. A Microsoft 2006. november elején fejezte be a fejlesztését, és a hónap folyamán elérhetővé tette az MSDN és TechNet előfizetők, majd november 30-án a viszonteladói hálózat részére.

Több lényeges újítást tartalmaz a korábbi Windows operációs rendszerekhez képest:

  • Áttervezett, új szolgáltatásokkal bővített felhasználói felület ("Aero").
  • Internet Explorer 7 - a böngésző új verziója már kezeli a lapfüleket és az RSS csatornákat
  • Új, DirectX alapú grafikus környezet ("Avalon" - Windows Presentation Foundation), mely kihasználja a modern grafikus kártyák nyújtotta 3D szolgáltatásokat.
  • A Windows programozási környezetet (Win32 API) felváltja a .NET Framework 3.0 (korábbi nevén WinFX).
  • A vírusirtó programok fejlesztőit speciális programozási felület (antivirus API) segíti.
  • Natív DVD írás/újraírás az operációs rendszer szintjén. A Microsoft szándékai szerint az újraírható DVD veszi majd át a floppy, mint hordozható médium jelenlegi helyét.
  • Új telepítőeszköz, mely lehetővé teszi a Windows Vista gyors, néhány perc alatti telepítését.

A Windows Vista a korábbi Windows verziókhoz hasonlóan több, különböző képességű és árú változatban kapható, a Starter kivételével 32 és 64 bites változatokban:

Windows Vista Starter
Ezt a kiadást a Microsoft az ún. feltörekvő piacokra szánja (India és Dél-Kelet Ázsia, Kelet-Európa), ahol a piac rendkívül árérzékeny, és magas a kalózszoftverek aránya. Ez a verzió több Windows szolgáltatást nem tartalmaz, és a felhasználót is korlátozza, például egy időben legfeljebb három alkalmazás futtatható párhuzamosan, és a fizikai memóriából 256 MB-nál nem használ többet az operációs rendszer.
Windows Vista Home Basic
A Windows XP Home Edition-höz hasonlóan a Home Basic a kispénzű fogyasztókat célozza meg, akiknek nincs szükségük széles körű multimédia szolgáltatásokra. Az áttetsző "Aero Glass" téma nem érhető el ebben a változatban, de a különböző effektek és fejléc szinezése benne lesznek "Aero" néven.
Windows Vista Home Premium
A Windows Vista Home Basichez képest több szolgáltatás nyújt az otthoni felhasználóknak: például HDTV támogatást, DVD videók szerkesztését, fényképkezelő eszközöket, játékokat, mobil eszközök támogatását, "Aero Glass"-t és fájlrendszer-titkosítást is tartalmaz.
Windows Vista Business
A Windows XP Professional-hez hasonlítható pozícióját tekintve: célpiaca a vállalati felhasználók köre. Nem tartalmazza a Home Premium változat multimédiás szolgáltatásait, viszont része az IIS web szerver, támogatja a kétprocesszoros rendszereket, tartalmaz fax, távoli asztal szolgáltatást és más, vállalati hálózatban használatos eszközöket.
Windows Vista Enterprise
A Business változathoz képest további, vállalati környezetben hasznos szolgáltatásokat tartalmazó változat: tartalmazza a Microsoft Virtual PC szoftverét, támogatja több nyelvű felhasználói felületek használatát, teljes meghajtó-titkosítást és UNIX hálózatokat.
Windows Vista Ultimate
A Home és Business változatok szolgáltatásainak kombinációját tartalmazza, célközönsége a nagy teljesítményű géppel rendelkező (professzionális videószerkesztő vagy nagy hardverigényű játékprogramokat futtató) felhasználók köre.

Csak az Európai Unió területén kapható a "Home Basic N" és "Business N" verzió. Ezek a Windows Media Player-t nem tartalmazzák, az EU és a Microsoft megegyezésének értelmében.

Külső hivatkozások

Nézetek
Személyes eszközök