ECDL.web - ECDL Tudástár

A számítógép teljesítménye

A ECDL.web wikiből

Néhány olyan tényező ismerete, amely befolyásolja a számítógép sebességét, például a processzor sebessége, a RAM mérete, a futó alkalmazások száma

Megfelelő programok segítségével mód nyílt arra, hogy a műalkotások bármelyik paraméterét - akárhány fokozatban - változtassák (a számítógép sebessége ezt megengedi), növeljék vagy csökkentsék a komplexitás fokát.

A processzor (vagy angol rövidítésével élve a CPU) (Central Processing Unit) a számítógép azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérlő áramköröket tartalmazza.

RAM (Random Access Memory = (tetszőleges hozzáférésű memória)

A számítógép teljesítménye növelhető az alaplapra csatlakoztatott bővítőkártyák segítségével. alfanumerikus adat Az ábécé betűiből és számokból álló adat. A számítógép az egyes adttípusok között különbséget téve ellenőrizni tudja az adatbevitelt.

Az alaplap a számítógép legfontosabb része, a gép lelke.

bővítőkártya A processzornak nem csak a memóriával, hanem a perifériákkal is kapcsolatot kell létesítenie. Ez sok problémával jár, mivel a processzor sokkal gyorsabb, és a perifériák nagyon eltérő típusúak lehetnek.Egy adott egység használatához szükséges illesztő. Az ~ feladata lehet az eszközök jelszintjének és egyéb elektromos jellemzőinek egymáshoz igazítása, illetve a kommunikációs protokollok közti fordítás biztosítása is.

alfanumerikus, grafikus. Az alfanumerikus monitorok képernyőjén 25 sorban soronként 80 karakter volt megjeleníthető, és csak a karakterek helyei voltak megcímezhetők. Az ilyen monitorok kis memóriaigénnyel rendelkeztek.

Az alfanumerikus (bető, számjegy, speciális jelek vegyesen) adatok tárolásához néhány kódrendszert használnak csak, amelyek közül a legelterjedtebbek a mini-, mikroszámítógépeknél alkalmazott ASCII, ...

Számítógép generációk Első generáció (1943-1958): Az első generációt 1943-tól, vagyis az első elektronikus számítógép, az ENIAC megalkotásától számítjuk. Jellemző áramköri eleme az elektroncső.


--gagu 2007. július 4., 09:47 (EDT)

Nézetek
Személyes eszközök