ECDL.web - ECDL Tudástár

Access 2000 - Bevezetés

A ECDL.web wikiből

A Start menü - Programok - Microsoft Access ikonra kattintással, vagy az Intézőben valamelyik, az Access-hez társított adatbázis-fájlra kattintva elindul a program.

Image:acc2ksplash.png

Ha az Access-t a Start menüből vagy az Office Irányítópultról indítjuk, a kezdő párbeszédpanelen kiválaszthatjuk, hogy melyik adatbázist szeretnénk megnyitni. A program felkínálja azokat a fájlokat, amelyekkel legutóbb dolgoztunk, de kikereshetjük a kívánt fájlt a fájlrendszerben, vagy létrehozhatunk egy új, üres adatbázist is.

Egy adatbázis bizonyos tárgykör vagy rendeltetés szerint összefüggő adatok gyűjteménye, mint például a megrendelések figyelemmel kísérése vagy egy hanglemez-gyűjtemény nyilvántartása. A Microsoft Access segítségével az összes információt egyetlen adatbázisfájlban tárolhatjuk. A fájlon belül az adatokat különböző tárolóeszközökbe, úgynevezett táblákba helyezzük. A táblákban az adatokat oszlopokba (más néven mezők) és sorokba (más néven rekordok) rendezett formában tároljuk.

Űrlapok segítségével megnézhetjük a táblákban lévő adatokat, újabb adatokat vehetünk fel, frissíthetjük a táblákat, használatával könnyen megtekinthetjük és megváltoztathatjuk a táblák adatait. Amikor megnyitunk egy űrlapot, a Microsoft Access kikeresi az adatokat a megfelelő táblákból, és az Űrlap Varázslóval vagy a saját elképzeléseink szerint kialakított elrendezésben megjeleníti azokat a képernyőn.

Lekérdezések létrehozásával kereshetjük meg és gyűjthetjük ki a megadott feltételeknek megfelelő adatokat, akár több táblából is. A lekérdezések egyidejűleg több rekord frissítésére vagy törlésére is használhatók, segítségükkel előre meghatározott vagy egyéni számításokat is végezhetünk az adatokon.

Az adatok elemzéséhez vagy nyomtatott formában való megjelenítéséhez készítünk jelentéseket. Így például kinyomtathatunk egy jelentést, amely csoportosítja az adatokat és összegzéseket végez, míg egy másik jelentés különböző módon formázott adatokat tartalmaz borítékcímkék nyomtatásához vagy körlevelekhez.

Adatelérési lapok létrehozásával lehetővé tehetjük, hogy a felhasználók az Interneten vagy egy intraneten keresztül megnézzék, frissítsék, módosíthassák vagy elemezhessék az adatbázis adatait.

Image:acc2kadatbazisablak.png

Az adatbázisunk minden objektuma elérhető az Adatbázis ablakból. Az Objektumok panelen kiválaszthatjuk a kívánt objektumtípust, létrehozhatunk új objektumot (táblákat, lekérdezéseket, űrlapokat, jelentéseket, adatelérési lapokat, makrókat - mégpedig rendszerint többféle módon: varázsló segítségével vagy kézzel), és szerkeszthetjük a meglévőket.

[szerkesztés] Lásd még

Az adatbázis megtervezése - Táblák - Lekérdezések - Lekérdezés létrehozása SQL nyelv segítségével - Űrlapok - Vezérlőelemek - Jelentések - Adatbázisból teljes értékű alkalmazás - Office csatolások.

Nézetek
Személyes eszközök