ECDL.web - ECDL Tudástár

Avast! Home Edition vírusirtó

A ECDL.web wikiből

Az otthoni felhasználók számára ingyenesen elérhető Avast! antivírus Home Edition csomag a számítógép valós idejű védelmét biztosítja. A program nagy előnye, hogy magyar nyelvű változata is létezik. A fájlrendszer védelme mellett az e-mailben érkező (az SMTP, POP3 és IMAP4 protokollon áthaladó) vírusokat és férgeket szűri. Figyeli az azonnali üzenetküldő programok (ICQ, MSN és Yahoo! Messenger, Trillian) és a fájlcserélő rendszerek (Kazaa, DC++) működését is. A vírusadatbázis frissítése a beütemezett időpontban történik az internetről. A felismert kártevőket karanténba helyezi. Az egyszerű kezelőfelület arculatát felszínekkel változtathatjuk át.


[szerkesztés] Telepítés, indítás

Az Avast! Home Edition telepítőjének futtatása végén (ha átlagos felhasználók vagyunk, a telepítéskor érdemes az általános beállításokat elfogadni) a számítógép újraindul, és ezután már használatba is vehetjük az Avast! vírusirtót.

Lásd még:
A telepítés lépésről lépésreImage:arrow.gif
A vírusokrólImage:arrow.gif

A program a háttérben futva védi a számítógépet a különböző vírusoktól, ezt az Image:avast_home_tray.png tálcaikonok jelzik. Az első ikon a program beállításait teszi elérhetővé, a másodikkal a fájlvisszaállítási adatbázis (VRDB) működését vezérelhetjük, a harmadik ikon pedig az e-mail ellenőrzés állapotát mutatja (csak e-mail küldéskor és fogadásakor látható).

Telepítés utáni üdvözlet
Avast frissítés


Az első indításkor megjelenő párbeszédablak felajánlja, hogy regisztráljuk a programot - ez szükséges a jogszerű használathoz, tehát ha rendelkezüni internet-kapcsolattal, ezt érdemes megtenni. Az ingyenes regisztráció 14 hónapig érvényes, és bármikor megújítható.

Az első indításkor még egy fontos teendőnk van: az új vírusok felismerését lehetővé tévő vírusinformációs fájlok letöltése. Amennyiben nem változtatunk a program alapbeállításain, az új vírusinforműciós fájlok automatikusan, ütemezve letöltődnek a háttérben, amikor az internethez kapcsolódunk. A frissítések kézi letöltéséhez kattintsunk jobb egérgombbal a az Avast! Antivirus tálcaikonján és válasszuk a Frissítés - iAVS frissítés menüpontot. A sikeres frissítésről összegzést láthatunk a művelet végén.

[szerkesztés] Állandó védelem

Állandó védelem
Internet levél


A rezidens, azaz a háttérben állandóan futó, a számítógép védelméről folyamatosan gondoskodó vírusirtó-komponens ma már alapvető követelmény. Az Avast! Home Edition egyszerre védi meg a számítógépen tárolt fájlokat és az elektronikus levelezést. A fájlrendszer-védelem a számítógép indításakor már ellenőrzi a fájlokat, valamint - beállítástól függően - megnyitáskor, hozzáféréskor egyes fájltípusokat vagy minden fájlt.
Az e-mail-védelem a beérkező üzenetek mellett ellenőrzi a kimenő leveleket is. Az új, még ismeretlen vírusok ellen védelmet nyújt a heurisztikus analízis, amely felismeri a vírusszerű programtevékenységet és a felhasználó által beállított érzékenységi szintnek megfelelően jelez a veszélyesnek ítélt üzeneteknél. A védelem szintjét beállíthatjuk általánosan egy szintre, illetve a "Részletek..." gombra kattintva az állandó védelem beállításait külön-külön beállíthatjuk a fájlrendszerre, valamint az e-mail-, P2P és azonnali üzenetküldő programokra.

[szerkesztés] Víruskereső

Avast! víruskereső főablak


Ha egyes fájlok kézi ellenőrzésére van szükség, ezt elvégezhetjük egyrészt a Windows Intézőben, egy fájlra vagy mappára az egér jobb gombjával kattintva és a helyi menü "(a) Keresés" pontját kiválasztva (ekkor elindul az Avast! keresője) vagy a Start menüből az Avast! Antivirus-t kiválasztva.
A víruskeresést automatizálhatjuk olyan módon, hogy az Avast! Antivírus-t választjuk képernyőkímélőnek: így amikor más műveletet egyébként sem végzünk, a számítógép üres idejében folyik a fájlok ellenőrzése.

[szerkesztés] Ha vírust találunk

Vírust talált


Mi a teendő akkor, ha a vírusirtó vírust jelez? Az Avast! figyelmeztető ablakának első mondata: "Ne essen pánikba". Szívleljük meg ezt a tanácsot! A legjobb választás a felajánlott lehetőségek közül a "Mozgassa karanténba" opció: ez esetben a fertőzött fájlt vagy levelet egy elzárt területre helyezi át a program, lehetővé téve a későbbi helyreállítást. Ha a fertőzött állomány biztosan nem tartalmaz értékes információkat, akkor válasszuk a "Töröl" parancsot. Amennyiben azonosítható a fertőzést okozó vírus, a "További információ..." linkre kattintva az Avast! internetes oldalain részletes leírást olvashatunk a kérdéses vírusról.

Három jótanács
Ahhoz, hogy a számítógépén tárolt adatokat biztonságban tudhassa, saját érdekében tartsa be a következőket:
  • Rendszeresen töltse le és telepítse a Windows operációs rendszer és az Office irodai alkalmazások legújabb frissítéseit. Az új vírusok és internetes támadások legtöbbször olyan programhibákat használnak ki a terjedésükkor, melyekre a szoftver gyártója által kiadott hibajavítás, patch ("folt") telepítése ingyenesen elérhető.
  • Használjon a háttérben folyamatosan futó vírusirtó programot és rendszeresen frissítse annak vírusinformációs adatbázisát.
  • Használjon a háttérben folyamatosan futó tűzfalprogramot. Ha ön Windows XP-vel rendelkezik, az internetes hálózati kapcsolat beállításaiban kapcsolja be a Windows beépített tűzfalát.
Nézetek
Személyes eszközök