ECDL.web - ECDL Tudástár

Bizalmas adatkezelés és biztonság

A ECDL.web wikiből

Lásd még: Elektronikus aláírás, titkosítás

A szoftverkarbantartás elsősorban az adatok mentését jelenti. Alapszabály, hogy minden fontos adatról, programról legyen CD-ROM-on vagy floppylemezen másolat. A harddiszk gyors és általában megbízható, de egy esetleges hiba vagy vírustámadás tönkreteheti az adatokat, ezért fontos a biztonsági másolat. A biztonsági másolat készítésnél csak akkor használhatjuk az operációs rendszer fájl másoló parancsát, ha a fájlok mérete nem haladja meg a floppy lemez kapacitását. Ellenkező esetben olyan másolóprogramra van szükség, amely képes a fájlt szétdarabolni és így elhelyezni a floppy-n. Az így szétdarabolt fájl a floppylemezről természetesen nem használható. A hozzáféréshez vissza kell másolni a hard diszkre, ahol a másolóprogram összeilleszti a darabokat. Ilyen mentést végző program van az operációs rendszerben is, de kapható több szolgáltatást nyújtó, önálló szoftverként is. A DOS / Windows rendszerek alaptulajdonsága, hogy a gyakran használt adatfájlok a harddiszken fizikailag egyre több, különálló részre töredeznek. Ezek elérése egyre több időt vesz igénybe, ami lelassítja a rendszert. A töredezett részek összemásolására többféle program alkalmas, a DOS-hoz is jár ilyen segédprogram.

Számítógépes rendszerünket védenünk kell a behatolókkal szemben is. A hozzáférés-vezérlés alapvető eszköze a felhasználói azonosító és a jelszó. A BIOS jelszó (ha be van állítva) segítségével már a számítógép elindítását is megakadályozhatjuk.

Image:w2klogin2.png

Azonosítóval és jelszóval léphetünk be például a Windows 2000 operációs rendszerbe, és csak így vehetjük igénybe a hálózati ellátók (Microsoft Networks, Novell NetWare, Lotus Domino) szolgáltatásait. Ez teszi lehetővé a rendszer felügyeletét ellátó adminisztrátor számára, hogy pl. a cég nem publikus adatait, fájljait csak azok lássák, módosíthassák, törölhessék, stb., akiknek munkájukhoz azokra szükség van.
A felhasználó azonosítója és jelszava, fejlettebb rendszerekben rejtjelkulcsa, stb. különösen pedig az adminisztrátor jelszava jól védett helyen tartandó, az adminisztrátori jelszó például páncélszekrényben Ugyanígy a számítógépes rendszer mint infrastruktúra működtetéséhez elengedhetetlen adatbázisok, alkalmazások, dokumentumok biztonsági másolatai. A vásárolt programok biztonsági másolatának készítéséről az adott szoftverhez csatolt licenc-szerződés rendelkezik.

A felhasználói azonosító és jelszó használata mellett a rendszergazda eszköze lehet a fájl-attribútumok beállítása: egy fontos dokumentum DOS-ban lehet például csak olvasható (read-only) tulajdonságú, hogy a felhasználó tévedésből se módosíthassa vagy törölhesse az állományt. Fontos megjegyezni, hogy a Windows 95, 98, Me operációs rendszerek (bár indításkor kérhetnek hálózati jelszavakat) a fájlok hozzáférését nem szabályozzák, ezért a gépen tárolt adatokhoz, dokumentumokhoz bárki hozzáférhet, aki a gépet bekapcsolja. Ennél jóval fejlettebb szolgáltatásokat és magasabb biztonságot nyújtanak a Novell NetWare fájl- és könyvtárattribútumai, illetve a Windows NT és 2000 hozzáférés-vezérlésre alkalmas fájlrendszere, az NTFS.

Nézetek
Személyes eszközök