ECDL.web - ECDL Tudástár

ECDL.web:Első szócikked

A ECDL.web wikiből

A fő szempontok, melyeket mindenképp fontos szem előtt tartanod, mielőtt új cikket készítesz, vagy egy meglévőt szerkesztesz:

Légy bátor

Ne aggódj túlságosan amiatt, hogy hibázhatsz: esetleges hibáidat ki lehet javítani. Ha nem tudod, hogy pontosan mit vagy hogyan kellene csinálni, csináld úgy, ahogy sikerül. Készülj fel arra, hogy ha más szerkesztők úgy vélik, hogy ez súlyosan megsérti az irányelveinket, akkor a „cikkedet” át fogják szerkeszteni, sőt az is lehet, hogy törlésre kerül. De valószínűbb, hogy a többi közreműködő inkább javítani és fejleszteni fogja a szócikkeket, és igyekeznek minél ritkábban törölni őket.

…de kérünk, hogy ne készíts…

  • Önreklámot – cikkeket magadról, vállalkozásodról, munkaadódról, stb. Csak a Vizsgaközpontok rovatban elfogadható a vizsgaközpontok hivatalos honlapjára mutató link. Más link csak akkor, ha egy adott témához szorosan kapcsolódik, például egy Microsoft Office-t tárgyaló oldalon szerepelhet a szoftver gyártójának oldalára mutató hivatkozás.
  • Reklámot. Kérünk, hogy ne próbáld termékedet vagy cégedet reklámozni. Kérünk, hogy ne illessz külső hivatkozásokat üzleti vagy személyes weblapodra, hacsak egy, a kérdésben semleges szerkesztő nem véli úgy, hogy az tényleg a cikkbe való. Vannak cikkeink termékekről, mint a Windows, vagy ismert cégekről, de ha egy termékről vagy cégről szeretnél írni, mindig ügyelj a semlegességre (ez az oldal nem a Linux-Windows-Mac keresztesháborúk helye).
  • Egymondatos cikkeket vagy csak egy weblap–hivatkozást. A szócikkeknek illik minimum 3–4 mondatot tartalmazniuk, és ezt nem lehet egy sorral vagy egy külső weblapra való hivatkozással helyettesíteni.
  • Viccesnek szánt cikket. Barátaidról vagy ellenségeidről, tanárodról és iskoládról cikket szerkeszteni kedves meglepetésnek vagy jó tréfának látszik, de ezek a cikkek általában külön indoklás nélkül törlésre kerülnek.
  • Ne rombolj. Ha egy cikken nem tudsz javítani, kérünk, ne változtasd meg. A szándékos rombolást súlyosságától és rendszerességétől függően az IP-címed letiltásával honorálhatjuk (első körben a szerkesztés jogát, súlyos esetben az olvasás jogát is elvehetjük - utóbbi esetben előfordulhat, hogy a teljes intézmény hozzáférését letiltod, ahonnan rosszalkodtál). Ugyanígy nem toleráljuk a pisi-kaki színvonalú hozzájárulásaidat sem.

…és légy körültekintő…

  • amikor lemásolsz dolgokat. Tartsd tiszteletben a szerzői jogokat. Lemásolhatsz olyan lapokat, melyekről biztosan tudod, hogy közkincsek, de még ebben az esetben is jelezd, hogy mi volt a forrás. Vedd figyelembe hogy a legtöbb weblap nem közkincs, sőt, általában minden szöveg, ami 1935 után készült, vagy a szerzője 1935-ben még életben volt, automatikusan szerzői jogvédelem alá tartozik még akkor is, ha nem tartalmaz szerzői jogi korlátozást vagy © jelet. Ha úgy gondolod, hogy amit felhasználtál, közkincs (vagy szabadon felhasználható anyag), akkor mondd el, hogy hol találtad, és a vitalapon add meg, hogy milyen alapon gondolod, hogy az anyag felhasználható. Ezzel lehetővé teszed a többi szerkesztőnek, hogy ellenőrizhessék, nem értettél-e félre valamit, vagy épp hogy ne akarják törölni azt az anyagot, amelynek használata csakugyan nem jogsértő.
  • a forrásokkal. Ha lehet, használj minél színvonalasabb forrásokat, és idézd is őket.
  • amikor valamit népszerűsítesz vagy ellentmondásos témáról írsz. Kérünk, hogy ne írj olyan cikkeket, amelyek bizonyos kiválasztott nézőpontból mutatnak be egyes témákat (mint a már említett Linux-Windows viták).
  • a különösen rövid szócikkekkel, melyek pusztán csak a címszavak meghatározásai. Próbálj legalább rövid bekezdést írni, ami valami hasznosat mond a témáról, ami legalább röviden elmondja az odatévedőnek, hogy miről szól a cikk. A jól megírt rövid cikkek hasznosak, mert azokból akár hamar teljes cikkeket készíthetnek szerkesztőtársaid. Ha nincs elég tudásod vagy anyagod egy jó csonk megírásához, akkor valószínűleg nem érdemes belekezdened az új cikkbe.

Lásd még

Nézetek
Személyes eszközök