ECDL.web - ECDL Tudástár

Excel 2000 - Ha(), És(), Vagy()

A ECDL.web wikiből

[szerkesztés] Ha()

Image:ex2k-29.gif

Tegyük fel, hogy ha a pontszám nagyobb mint 50, akkor megfelelt a hallgató, egyébként nem felelt meg. Már a feladatot megfogalmazó mondatból is lehet látni, hogy a HA függvényt kell használni. Ugyanezt a mondatot kell szinte szószerint beírni a HA függvénynek a paraméterlistájába: a C2-es cellába állva elő kell hívni a függvényvarázslót, meg kell keresni a HA függvényt, majd továbblépve meg kell adni a függvény paramétereit.

Image:ex2kfuggvenyha.png

A logikai_vizsgálat mezőbe kell beírni a vizsgált logikai kifejezést, melynek értéke vagy IGAZ vagy HAMIS lehet. Mi jelen példában azt nézzük, hogy a B2-es cellában lévő érték nagyobb-e mint 50. Ha nagyobb mint 50, akkor írja ki azt, hogy "megfelelt", ez az érték_ha_igaz, ha nem nagyobb mint 50, akkor írja ki azt, hogy "nem felelt meg", vagyis ez lesz az érték_ha_hamis. Ezek után szó szerint le lehet olvasni az ablakból a függvényt: Ha B2>50, akkor megfelelt, egyébkent pedig nem felelt meg. A teljes képlet a következőképpen néz ki: =HA(B2>50;"megfelelt";"nem felelt meg"). A paramétereket egymástól alapértelmezés szerint pontosvesszővel kell elválasztani. (Vagy a vezérlőpult Területi beállításaiban beállított listaelválasztóval.) Az érték_ha_igaz, illetve az érték_ha_hamis mezőben lehet tetszőleges szöveg, szám, kifejezés. Vagyis azt is meg lehet oldani, hogy ha a feltétel teljesül, akkor adjon össze két számot, és írja ki a cellába. Ha szöveget szeretnénk kiíratni, akkor azt idézőjelbe kell tenni. Ha véletlenül egy számot íratunk ki idézőjelek között, akkor azt szövegként fogja kezelni az Excel.

[szerkesztés] És(), Vagy()

Az ÉS és a VAGY függvényt tipikusan a HA függvénnyel együtt szokták használni. Ugyanúgy, mint a többi függvényt, az ÉS függvényt is a függvényvarázslóval lehet a legegyszerűbben előhozni. Paraméterként logikai kifejezéseket vár, melyeket kiértékel IGAZ vagy HAMIS értékre, majd ezeknek veszi az ÉS kapcsolatát. Az ÉS függvény eredménye csak akkor lesz IGAZ, ha az összes paramétere IGAZ. Ha már az egyik paramétere HAMIS, akkor az eredmény HAMIS lesz. Például: =ÉS(B2>50;B2<=100) eredménye IGAZ, ugyanis a B2>50 állítás az IGAZ, a B2<=100 kifejezés is IGAZ, vagyis az eredmény IGAZ lesz. A VAGY kapcsolat ugyanígy működik, csak annak az eredménye akkor lesz HAMIS, ha az összes paraméterének az értéke HAMIS. Ha már az egyik paramétere az IGAZ, akkor az eredmény IGAZ lesz. Például: =VAGY(B3>50;B3<=0) eredménye HAMIS lesz, mivel paraméterekként megadott mindkét kifejezés HAMIS.

Nézzük meg, hogyan működik a HA és az ÉS függvény együtt: =HA(ÉS(B2>50;B2<101);"megfelelt"; "nem felelt meg"). Vagyis az eredmény csak akkor lesz "megfelelt", ha a pontszám (B2) 50 és 101 pont között van.

A függvényeket egyszerűen egymásba ágyazhatjuk: a függvényvarázslóban a HA függvény logikai_vizsgálat mezőjébe nem egy feltételt írunk be, hanem megnyomjuk az előtte található fx nyomógombot, melynek hatására újra megjelenik a függvényvarázsló, és ebbe a mezőbe egy tetszőleges függvényt lehet behelyezni. De kézzel is begépelhetjük.

A használatos relációjelek:
= egyenlő
< kisebb
> nagyobb
<= kisebb egyenlő (kisebb vagy egyenlő)
>= nagyobb egyenlő (nagyobb vagy egyenlő)
<> nem egyenlő

[szerkesztés] Lásd még

Bevezetés - Az Excel használata - Adatbevitel - Tartományhivatkozások - Formázás, sorok és oszlopok - Számformátum - Igazítás - Szegély és mintázat, automatikus formázás - Automatikus kitöltés, listák - Egyszerűbb számí­tások - Cellahivatkozások - Diagramok - Több munkalap használata - Oldalbeállítás, nyomtatás - Függvények - Átlag() - Max(), Min() - Szumha() - Fkeres() - Vkeres() - Részlet() - Ma() - Darab() - Keresés, csere, helyesí­rás-ellenőrzés - Hibaüzenetek.

Nézetek
Személyes eszközök