ECDL.web - ECDL Tudástár

Excel 2000 - Szumha()

A ECDL.web wikiből

A példa kedvéért tegyük fel, hogy szeretnénk számítógépet venni, és összeírtuk, hogy melyik alkatrészek szükségesek a gép működéséhez, és melyek nem szükségesek.

Image:ex2k-30.gif

Először azonban ki szeretnénk számolni, hogy mennyibe fog kerülni. Csak azokat az alkatrészeket akarjuk megvenni, amelyek mindenféleképpen kellenek. Vagyis akkor kell összegezéskor figyelembe venni a C oszlopban lévő árat, ha a B oszlopban az áll, hogy "kell". Ezt legegyszerűbben a SZUMHA függvénnyel tudjuk megoldani.

Image:ex2kfuggvenyszumha.png

Szokás szerint a C13-as cellába kell állni, majd elő kell hívni a függvényvarázslót, és meg kell keresni a SZUMHA függvényt. A fenti ábrán látható, hogy milyen paramétereket kell megadni a függvénynek. A tartománynál a kiértékelendő cellatartományt kell megadni, vagyis hogy melyik tartományra szeretnénk valamilyen feltételt megadni. Jelen esetben ez a B1:B12 tartomány. A kritérium mezőben az összeadandó cellákat meghatározó feltétel állhat számként, kifejezésként vagy szövegként megadva. Például: 32, "32", ">32", "alma". Jelen esetben "kell", vagyis itt figyeljük a B1:B12 tartományt, hogy szerepel-e benne a "kell" szó. Az összegtartománynál kell megadni a ténylegesen összeadandó cellákat. Vagyis a képlet ezek után így néz ki: =SZUMHA(B1:B12;"kell";C1:C12), ami annyit jelent, hogy figyeli a B1:B12 tartományt, hogy szerepel-e benne az a szó, hogy "kell". Ha megtalálja, akkor a C oszlopban található számot hozzáadja az eddigi összeghez. Vagyis csak akkor összegez, ha abban a sorban azt találja, a B oszlopban, hogy "kell".

[szerkesztés] Lásd még

Bevezetés - Az Excel használata - Adatbevitel - Tartományhivatkozások - Formázás, sorok és oszlopok - Számformátum - Igazítás - Szegély és mintázat, automatikus formázás - Automatikus kitöltés, listák - Egyszerűbb számí­tások - Cellahivatkozások - Diagramok - Több munkalap használata - Oldalbeállítás, nyomtatás - Függvények - Átlag() - Max(), Min() - Ha(), És(), Vagy() - Fkeres() - Vkeres() - Részlet() - Ma() - Darab() - Keresés, csere, helyesí­rás-ellenőrzés - Hibaüzenetek.

A lap eredeti címe: „https://ecdlweb.hu/Excel_2000_-_Szumha()
Nézetek
Személyes eszközök