ECDL.web - ECDL Tudástár

Microsoft Active Desktop

A ECDL.web wikiből

Az Internet Explorer 4.0 megjelenésével Microsoft egyik nagy újítása a Web és az operációs rendszer összekapcsolása volt. Bár a böngészőprogram operációs rendszerbe való integrálása heves vitákat váltott ki, végül mind a Windows, mind a Microsoft elkerülte a feldarabolást.

Az új Asztalt Windows 95-ben és NT 4.0-ban az Internet Explorer-rel egy időben telepíthetjük (a telepítőprogram rákérdez, hogy kívánjuk-e a Windows-felület frissítését), míg a Windows 98, Me és a Windows 2000 már tartalmazza.

[szerkesztés] Az Asztal és a Start menü új elemei

Tálca
Váltás a programok közt - A tálca működése szinte azonos maradt, azonban a program gombjára történő újbóli kattintás minimalizálja a programablakot.

Gyorsindító eszköztár - új eszköztár jelent meg a Tálcán: a Start menü melletti Gyorsindító eszköztárra egyszerű húzással vehetünk fel parancsikonokat. A Windows ezeket a parancsikonokat a Windows/Application Data/Microsoft /Internet Explorer /Quick Launch könyvtárban helyezi el.

Image:m7taskbar.png

További Tálca-eszköztárak - a Tálcán a Gyorsindító eszköztáron kívül megjeleníthetjük a megjeleníthetjük az Internet Explorer Cím és Hivatkozások eszköztárát, valamint az Asztal ikonjait, továbbá tetszés szerint összeállíthatunk saját Tálca-eszköztárat.

Start menü
A Start menü számos, a korábbi Windows verziókhoz képest új elemet tartalmaz:

Kedvencek: Ezután a saját gépünkön bárhonnan elérhetjük kedvenc Web-helyeinket. A kedvencek listáját nem csak a Start menüből érhetjük el, hanem a Sajátgép, a Hálózatok, a Windows Intéző, a Vezérlőpult, sőt a Lomtár menüsorából is.

Beállítások: A menübe két új parancs került:
- Mappa beállítások: A Mappa beállítások párbeszédpanel gyorsan megnyitható, és a párbeszédpanelben módosíthatjuk az olyan beállításokat, mint például a kattintás módja.
- Active Desktop: A menü használatával testre szabhatjuk, valamint ki- és bekapcsolhatjuk az Active Desktopot.

Keresés: Ebben a menüben két új parancs található:
- Az Interneten: E parancs segítségével az Interneten kereshetünk.
- Emberek: E parancs segítségével számos könyvtárszolgáltatást és címlistát nézhetünk át egy cím keresésekor.

Kijelentkezés: Gyorsan kijelentkezhetünk, majd új felhasználóként újra bejelentkezhetünk.

Start menü elemeink áthelyezése - A Start menü elemeit (mappák, almappák, parancsikonok) egyszerűen átrendezhetjük kedvünk szerint, a kiválasztott elem egérrel való húzásával, illetve jobb egérkattintással további műveleteket is végezhetünk velük (kivágás, másolás, beillesztés, törlés, tulajdonságok lekérdezése, küldés).

Sajátgép, Intéző
Új formát kaptak a logikai mappák (Asztal, Sajátgép, Lomtár, Hálózatok) és a Windows Intéző. Az Intéző az Internet Explorer-hez hasonlóan jelenik meg, az eszköztárak a változatlan funkciók mellett a böngészőprogram eszköztáraihoz váltak hasonlóvá. Új elem a Vissza és Előre gomb, ezek működését azonban az Internet Explorer-ből ismerjük.

Image:w2kexplorerc.jpg

Gyors információszerzés a hardverről - Ha a Sajátgép ablak Nézet menüjében bejelöljük a Web-lapként pontot, és rámutatunk arra a hardverelemre, amelyről többet szeretnénk tudni, akkor a hardverelem leírása - például, hogy mennyi a szabad lemezterület - az ablak bal oldalán jelenik meg.

Web-lap megnyitása a Futtatás parancs segítségével - Kattintsunk a Start gombra, a Futtatás parancsra, majd írjuk be a kívánt Internet-címet. Ha a megnyitandó lapot előzőleg már megtekintettük, az Automatikus kiegészítés szolgáltatás kiegészíti a címet.

Web-hely megnyitása az Intézőben - Az Active Desktop Intézőjében közvetlenül megnyithatunk Web-oldalakat, anélkül, hogy a Web-böngészőt el kellene indítanunk. Emellett láthatóak maradnak a Sajátgép erőforrásai is, így a lényeges információkat, képeket, stb. húzással vagy másolással egyszerűen átvihetünk a helyi merevlemezünkre.


Image:m7ad.png

[szerkesztés] Web-stílusú megjelenítés

Az asztalt beállíthatjuk úgy, hogy a weblapokhoz hasonlóan működjön és nézzen ki. A webtartalmat megjeleníthetjük közvetlenül az asztalon, és automatikusan frissíthetjük azt. Ez azt jelenti, hogy például tőzsdei árjegyzőt adhatunk asztalhoz a Webről. Sőt, elég egyszer kattintanunk valamelyik ikonra egy mappában vagy az asztalon, hogy megnyissuk, és elég rámutatni egy elemre, hogy kijelöljük, akárcsak egy weblapon.

Az Active Desktop be- és kikapcsolása
Mi döntjük el, hogy egyszeres vagy duplakattintást alkalmazunk-e az Asztalon és a mappákban. Ha a böngészőben alkalmazott kattintási módszert a mappákra és az Asztalra is ki akarjuk terjeszteni, akkor az egyszeres kattintást kell választanunk. Ha úgy kívánunk dolgozni, ahogy azt a Windows programban megszoktuk, a duplakattintást kell választanunk.

Feladat Duplakattintás-módban Egyszeres kattintás-módban
Elem kijelölése Kattintsunk az elemre. Mutassunk az elemre.
Elem megnyitása Kattintsunk duplán az elemre. Kattintsunk az elemre.
Tartomány kijelölése Nyomjuk le és tartsuk lenyomva a SHIFT billentyűt, majd kattintsunk a csoport első és utolsó elemére. Nyomjuk le és tartsuk lenyomva a SHIFT billentyűt, majd mutassunk a csoport első és utolsó elemére.
Egyszerre több elem kijelölése Nyomjuk le és tartsuk lenyomva a CTRL billentyűt, majd kattintsunk a csoport egyes elemeire. Nyomjuk le és tartsuk lenyomva a CTRL billentyűt, majd mutassunk a csoport egyes elemeire.
Húzás Mutassunk egy elemre, nyomjuk le és tartsuk lenyomva az egér gombját, majd húzzuk az elemet az új helyre. Klasszikus stílussal megegyezően

A megjelenítés módosításához használjuk a Nézet menü - Mappa tulajdonságai parancsot. Itt állíthatjuk be a mappák viselkedését egyenként, vagy minden mappa (így az Asztal) működését is.

[szerkesztés] Aktív tartalom az Asztalon

Az Active Desktop felhasználói felület lehetőséget nyújt a Web-lapokban vagy csatornákban lévő "aktív tartalom" asztalra történő letöltésére. Például elhelyezhetünk egy folyamatosan frissítésre kerülő részvényárfolyamot az asztal egy részére, az Asztalra kerülhetnek a hírek, időjárás, sport és egyebek, vagy megjeleníthetjük kedvenc újságunkat az asztal tapétájaként.

Web-tartalom hozzákapcsolása az Asztalhoz

Image:m7adw.png


Az Asztalhoz a Webről bármilyen "aktív tartalmat" hozzákapcsolhatunk. Aktív tartalomnak nevezzük azt a tartalmat, amely a képernyőn változik, mint például az árfolyamjelző vagy az időjárási térkép. Az Asztalhoz kapcsolhatunk különböző tételeket az Active Desktop galériából, oldalakat, melyekre a Weben akadtunk barangolás közben, vagy különféle műsorokat.

Tartalom hozzáadásához kattintsunk a jobb gombbal az Asztalra, majd a Tulajdonságok gombra. Itt válasszuk a Web fülön az Új parancsot.

Ha a Microsoft Active Desktop galériában új összetevőt szeretnénk keresni, kattintsunk a párbeszédablakban az Igen gombra. Ha más Web-helyet kívánunk választani, kattintsunk a Nem gombra, majd írjuk be a kívánt Web-hely címét. Felvehetünk helyi állományt is, ha megkeressük azt a Tallózás parancs segítségével.

Tipp: Azt is megtehetjük, hogy egy Web-lapon rákattintunk az egér jobb gombjával valamelyik linkre, majd az Active Desktop elemek létrehozása itt parancsra kattintunk.

Web-lap tapétaként való használata
Ha egy Web-lapot szeretnénk az Asztal háttereként használni, kattintsunk a jobbgombbal az Asztalra, majd a Tulajdonságok parancsra. Válasszuk ki a Háttér fület. Kattintsunk a Tallózás parancsra, majd az alkalmazni kívánt HTML dokumentum nevére. A tapéta mozaikszerűen, nyújtva vagy középre igazítva jelenik meg az Asztalon, a Megjelenítés mezőben megadott beállításnak megfelelően.

Csatorna képernyőkímélő
Azokat a Web-helyeket, amelyeket csatornaként felvettünk, használhatjuk képernyővédőként. Ehhez kattintsunk az egér jobb gombjával az Asztalra, és válasszuk a Tulajdonságok parancsot. A Képernyőkímélő fülön választhatjuk ki a telepített képernyővédők közül a Csatorna képernyőkímélőt. A csatorna képernyőkímélő beállításai között megadhatjuk, hogy az egyes csatornák között hány másodpercenként váltson automatikusan, a háttérzenét és hangokat, amelyeket az adott csatorna esetleg tartalmaz, lejátssza-e, illetve mi történjék az egér megmozdításakor. A legtöbb képernyővédő ugyanis ilyenkor kikapcsol, itt viszont megadhatjuk, hogy a csatorma csak akkor záruljon be, ha a bezárás gombra kattintunk.

Nézetek
Személyes eszközök