ECDL.web - ECDL Tudástár

Microsoft Internet Explorer 6 és Outlook Express 6

A ECDL.web wikiből

Internet Explorer logo

A webböngészők részesedésének változása

A World wide web robbanásszerű elterjedésének egyik fő motorja kétségkívül a Netscape volt: az NCSA Mosaic böngészőjére épült program, melynek első változata 1994-ben jelent meg. Az asztali PC-k operációs rendszerének domináns gyártója, a Microsoft a Windows 95-ben tette meg első komoly lépéseit az Internet felé, azonban az MSN hálózat - akkori formájában - sikertelennek bizonyult, és a Netscape 1997-ig meg tudta tartani vezető pozícióját a böngészők piacán. A Microsoft azonban, felismerve az Internet stratégiai fontosságát, az Internet Explorer dinamikus fejlesztésével és a böngészőprogramnak az operációs rendszerrel együtt való (a vetélytársak által erősen támadott módon történő) ingyenes terjesztésével mára szinte teljesen kiszorította az egykor piacvezető Netscape-et. A Web-böngészők háborúja a PC-k világában egyértelműen a Microsoft javára dőlt el, az Internet Explorer - a Netscape jó két éves tétlenkedése, és rendkívül gyenge minőségű, lassú és instabil Netscape 6-os böngészőjének köszönhetően - mára az angol nyelvű piac kb. 70%-át tudhatja magáénak, a lokalizált (helyi nyelvű) változatok esetében előnye még nagyobb.

A Microsoft Internet Explorer jelenleg a 6.0-s programverziónál tart, de már elérhető a következő, 7.0-s verzió bétaváltozata. A böngészőprogram, és a hozzá tartozó kiegészítő szolgáltatások letölthetőek: az Outlook Express levelezőprogram, multimédiás bővítmények (pl. Shockwave Flash, Windows Media Player) és más eszközök is a csomag részei.

Tartalom

Lásd még

Az Internet Explorer legfrissebb magyar verziója letölthető közvetlenül, vagy a Windows operációs rendszerekhez és az Internetes eszközökhöz frissítések, a biztonsági réseket befoltozó patch-ekkel együtt a Microsoft letöltőközpontjából is, a következő címen:
http://windowsupdate.microsoft.com/

Korábbi verziói letölthetők a Web-böngészők múzeumából:
http://browsers.evolt.org/index.cfm/dir/ie/

Nézetek
Személyes eszközök