ECDL.web - ECDL Tudástár

Modemek

A ECDL.web wikiből

[szerkesztés] Csatakozás a telefonos hálózathoz

Ahhoz, hogy az Internet szolgáltatásait elérhessük, e-mailt küldhessünk, vagy böngészhessünk a Weben, kapcsolódnunk kell a hálózathoz. Ez munkahelyünkön közvetlenül, otthonunkban azonban sokhelyütt csak telefonhálózaton keresztül lehetséges.

Image:acorp-modem-ems2.gif

A számítógéppel rendelkező magánember számára az Internethez való kapcsolódás fő eszköze a modem. Ez az eszköz az otthoni vagy munkahelyi számítógépet a telefonvonalakon keresztül, telefonhívás révén kapcsolja össze a hálózatba kapcsolódott gépekkel, miközben azok digitális jeleit analóg telefonjellé, majd vissza, a számítógép által érthető digitális jellé alakítja. (Nemcsak telefonos, hanem kábelhálózaton üzemelő kábel modemek is vannak.) A modemek a számítógépen belüli modemkártya vagy külső egység formájában ma már olcsón beszerezhetők - az összeg elsősorban az átviteli biztonság és sebesség függvénye. Egy korszerű igényeknek megfelelő, 56000 bps (bit per szekundum) sebességű, faxüzeneteket is kezelni tudó modem ára kb. tízezer forint. Ezekhez a gyártó általában kommunikációs programokat is rendelkezésre bocsát, amelyek megteremtik a hálózatra kapcsolódás szoftverfeltételeit.

A hálózati szolgáltatásnak két alaptípusa van: az ún. dial-up módszer, amikor a helyi gép a hívás időtartamára csupán terminál-szerepet tölt be, és minden tevékenység a felhívott hálózati gépen történik; illetve a SLIP vagy PPP típusú kapcsolat (ezek is hálózati kommunikációs protokollok), amely esetben a telefonvonalon átküldött információt a helyi gépen futó programok dolgozzák föl.

Ezen túl szükséges persze egy szolgáltató, aki az Internet-használatot havi díj ellenében korlátlanul, vagy a forgalom szerinti díjazás ellenében elérhetővé teszi.

A lap eredeti címe: „https://ecdlweb.hu/Modemek
Nézetek
Személyes eszközök