ECDL.web - ECDL Tudástár

Mozilla - Beállítások

A ECDL.web wikiből

A Mozilla böngésző működését, beállításait a Szerkesztés menü Beállítások pontjában módosíthatjuk. Ez a menüpont minden Mozilla komponensből elérhető, a leveleőkomponensről szólva már találkoztunk vele, itt a webböngészőre vonatkozó alpontokat tekintjük át.

A Böngésző pontban a Mozilla böngésző általános viselkedését állíthatjuk be. A Kezdőlap mezőben megadhatjuk, hogy a Mozilla böngésző indításkor automatikusan betöltsön egy oldalt. Ez lehet üres lap, vagy a megadott kezdőoldal. Ide beírhatunk bármilyen URL-t, használhatjuk az éppen megtekintett weboldalt, vagy választhatunk egy helyi állományt is.

Image:mozbrowserpreferences.png

A Nyelvek pontban az általunk preferált nyelvet adhatjuk meg. Előfordulhat, hogy egy weboldal több nyelven elérhető, ekkor a böngésző azt választja, amelyet a nyelvlistában előbbre soroltunk. A nyelvek sorrendjét értelemszerűen a lista melletti felfelé és lefelé mutató nyilakkal szabályozhatjuk, új nyelvet a Felvétel gombra kattintva vehetünk fel.

Image:mozbrowserpreferenceslanguages.png

A Segédalkalmazások pontban azokat a programokat láthatjuk, amelyek a nem szabványos Internet-tartalom megjelenítéséhez szükségesek. A Mozilla böngésző ugyanis egyes állományok, például hang- vagy videó-fájlok megjelenítéséhez külső programokat használ, ezek listáját a felhasználó által használt operációs rendszerből veszi át.

Az Intelligens böngészés pontban az azonos nevű szolgáltatást hangolhatjuk. Az Internet kulcsszavak pontban a már említett névkiegészítés szolgáltatást (azaz a cím mezőbe beírt kulcsszó automatikus kiegészítését a "www" és ".com" szavakkal, illetve a legnagyobb cégek, pl. IBM, Intel, stb. automatikus felismerését) kapcsolhatjuk be és ki.

Említésre érdemes továbbá a Megjelenés pont, ahol a Mozilla általános beállításait változtathatjuk meg: beállíthatjuk, hogy melyik komponens induljon el a Mozilla parancsikonra való kattintással, és hogyan jelenítjük meg az eszköztár gombjait (kép és szöveg, csak kép, csak szöveg).

A Betűkészletek alpontban állíthatjuk be azt, hogy milyen karakterkészletet (Kódolás) használunk, valamint mely alapértelmezett betűtípusokat és betűméreteket szeretnénk használni. Ezeket a fontokat a Netscape akkor használja, ha a weboldal készítője nem ad meg mást. Természetesen azt is megadhatjuk, hogy hogyan viselkedjen a Mozilla böngésző, ha a weboldal más betűkészletet használ: a szerverről érkező dokumentum megjelenítését felülbírálhatjuk vagy engedélyezhetjük.

A Színek alpontban a szöveg és a linkek megjelenítéséhez használt színeket módosíthatjuk. Megadhatjuk, hogy a színséma akkor is érvényes legyen, ha a weboldal készítője mást használt, vagy hogy kérjük-e a dokumentumokba beágyazott hivatkozások aláhúzását.

A Haladó alpont további finombeállításokra ad lehetőséget. Itt állíthatjuk be, hogy automatikusan letöltjük-e a weboldalakon található képeket (a gyorsabb böngészés érdekében a képek letöltését érdemes lehet kikapcsolni, főként lassabb hálózat esetén). Továbbá hogy használjuk-e a Javát, a JavaScript-et, vagy stíluslapokat, és elfogadjuk-e a cookie-kat, "bitsütiket", vagyis olyan - szerver által generált - adatcsomagokat, amelyek egyes Web-helyek testre szabásában segédkeznek azáltal, hogy preferenciáinkat tárolják.

Image:mozbrowserpreferencesadvanced.png

A Gyorsítótár pontban az ideiglenes tárolóhely (cache) méretét és helyét, a Proxik alpontban a helyi hálózathoz való kapcsolódás módját (ha van, a proxy szerver nevét) adhatjuk meg.

[szerkesztés] Lásd még

Levelezés - Levél küldése - Levélkezelés - Mozilla webböngésző - Fájlkezelés, nyomtatás, könyvjelzők - Mozilla HTML-szerkesztő.

Nézetek
Személyes eszközök