ECDL.web - ECDL Tudástár

Mozilla - Levelezés

A ECDL.web wikiből

Image:mozsplash.png

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Indítás

A Mozilla levelező és hírolvasó komponens a Mozilla programcsomagnak azon része, melyet egyszerre használhatunk elektronikus levelező- és News kliensként. A program indításához kattintsunk a Start menü Programok - Mozilla - Mail ikonra.

[szerkesztés] A Mozilla Mail ablak felépítése

Image:mozmessengerwindow.png

Címsor - az aktív üzenet címét mutatja; valamint a bal oldali ikonnal és a jobb oldali kis méret, teljes méret, bezárás ikonokkal a programablakkal végezhetünk műveleteket.

Menüsor - a használható parancsok csoportjai

Eszköztár - a leggyakrabban használt műveletek ikonjai. Ha meg akarjuk tudni, mit tehetünk egy gombbal az eszköztáron, az egérrel fölé állva megjelenik annak funkciója és (ha van ilyen) a hozzá tartozó billentyűkombináció. Az eszköztárakat tetszés szerint megjeleníthetjük, vagy bezárhatjuk. Az eszköztár megjelenítéséhez válasszuk a Nézet menü - Megjelenítés parancsát és válasszuk ki a megjelenítendő eszköztárat. A Netscape Communicator Összetevők eszköztárat az asztalon bárhol elhelyezhetjük, címénél megfogva az egérrel mozgathatjuk, vagy rögzíthetjük az ablak alján, az eszköztár bezárás ikonjára kattintva.

Mappák - a programablak bal oldalán láthatjuk az egyes mail és News kiszolgálókhoz tartozó üzenetek rendezésére szolgáló mappákat (Ugyanis a program képes több postafiók, ún. account kezelésére is. Erről később bővebben is lesz szó).

Üzenetek - az ablak jobb oldalát felül a kiválasztott mappában levő üzenetek listája, alul a listában kiválasztott üzenet szövege foglalja el. Az üzenetek megjelenítését a Nézet menü - Megjelenítés - Üzenet parancsával kapcsolhatjuk ki/be.

Gördítősávok - ha az aktív üzenet, vagy a mappalista nem fér el az ablakában, a "kilógó" területeit a gördítősávokkal tehetjük láthatóvá.

Állapotsor - az állapotsor mutatja a következőket: az aktív üzenetre vonatkozó biztonsági információkat, online vagy offline állapotunkat, valamint középen az összes és az olvasatlan üzenetek számát. Itt helyezkedik el a bal oldalon az Összetevők eszköztár is.

[szerkesztés] Postafiókok, személyazonosság, beállítások

A program első indításakor a felhasználó adatait (név, cím, levelező-kiszolgáló, stb.) a program bekéri, ekkor jön létre az ún. felhasználói profil. A profilhoz tartozó beállításokat természetesem bármikor módosíthatjuk. Ehhez a Szerkesztés menü Postafiókok beállításai parancsát kell választanunk. A levelezőkomponens beállításait a Levelező és hírolvasó csoportban találjuk. Az alpontokat a kategória melletti ikonra kattintva bonthatjuk ki.

A postafiók nevére kattintva adhatjuk meg a ránk vonatkozó adatokat: nevünket, e-mail címünket, illetve hogy mely vállalatnál, szervezetnél dolgozunk.

Image:mozmessengerpersonaldata.png

A Kiszolgáló beállításai alpontban állíthatjuk be, mely szerverekhez kapcsolódunk és milyen módon (POP3 vagy IMAP). A Mozilla képes arra, hogy egyszerre több postafiókot is kezeljen, a beérkező üzeneteket több helyről kérje le. Új szerver hozzáadásához kattintsunk a Postafiók hozzáadása, törléshez a Postafiók eltávolítása gombra. A levélküldéshez szükséges adatokat a levélküldő kiszolgáló pontban adhatjuk meg. Továbbá itt adhatjuk meg, hogy üzeneteinket egyszerű szövegként vagy HTML formátumban (Web-oldalként) küldjük el. Ha News szerverekhez szeretnénk hozzáférni, új postafiók létrehozásakor hírcsoport-postafiók típust kell választanunk, ekkor hasonló módon megadhatjuk, ill. módosíthatjuk a használni kívánt News szerverek nevét.

A Címzés alpontban adhatjuk meg, hogy a címzéskor a címzett nevét ellenőrizni szeretnénk-e, illetve hogy az ellenőrzésre a helyi címtárakat és/vagy a Netscape Netcenter címtárszolgáltatását vesszük-e igénybe. Az Üzenetek alpont az üzenetekre vonatkozó általános beállításokat tartalmazza: üzenettovábbítás módja, sortörés beállítása szöveges üzenetek esetében, helyesírás-ellenőrzés.

A Másolatok és mappák pontban állíthatjuk be, hogy a Mozilla hogyan viselkedjék az üzenetek elküldésekor (mentés helyi mappába, másolat küldése - BCC -: lásd később).

A Tértivevények mezőben szabályozhatjuk, hogy milyen formában kérünk vételi nyugtát leveleinkről (ha kérünk). A Lemezterület alpontban adhatjuk meg, hogy mi történjen régi leveleinkkel. Ha helyszűke miatt leveleinket időnként törölni kell, itt automatizálhatjuk a műveletet.

[szerkesztés] Lásd még

Levél küldése - Levélkezelés - Mozilla webböngésző - Fájlkezelés, nyomtatás, könyvjelzők - Beállítások - Mozilla HTML-szerkesztő.

Nézetek
Személyes eszközök