ECDL.web - ECDL Tudástár

Netscape Communicator 4.5

A ECDL.web wikiből

Image:n45aboutlogo.png

A webböngészők részesedésének változása
A Netscape-et (eredeti nevén Mosaic Communications) 1994-ben hozta létre Jim Clark (a Silicon Graphics egyik alapítója) és Marc Andreessen, azzal a céllal, hogy a nonprofit, oktatási szférában elterjedt Mosaic böngészőprogramot továbbfejlesztve kiaknázhatóvá tegyék az internet adta lehetőségeket a gazdaságban is. A Netscape (szerver szoftverek gyártása mellett, elsődleges profiljában) hamarosan a böngészőpiac vezetője lett, 1995-re 80% körüli piaci részesedést ért el. Ez köszönhető volt rendkívül gyors fejlesztésének: egymás után jelentek meg újabb és újabb verziói, amelyek olyan (mára persze teljesen megszokottá vált) szolgáltatásokat nyújtottak, mint szöveg- és bekezdés-formázási lehetőségek, táblázatok, keretek, Java, Javascript, stb.

A Windows 95 megjelenésével a Microsoft saját Internet-böngészőjével a Netscape versenytársává vált, az Internet Explorer eleinte távolról próbált lépést tartani a Netscape Navigator-ral, majd egyre inkább beérte azt. Az 1996-1997-es időszak joggal nevezhető a "böngészők háborújának" - az Internet Explorer és a Netscape egymással versengve küzdött a felhasználókért. A Microsoft - operációs rendszereivel összekötve - saját böngészőjét ingyenesen kínálta, így 1998-ban a Netscape is erre a lépésre kényszerült. Technikai szempontból az Internet Explorer hamarosan utolérte a Navigator-t, a két böngésző 4-es változatai már hasonló szolgáltatásokat nyújtottak.

Tartalom

Lásd még

A Netscape böngészők története
http://www.hnehosting.com/mirrors/Origin_of_a_Browser/

A Netscape mára jelentősen visszaszorult, angol nyelvű piacokon még néhány százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A Netscape böngészők fejlesztése - miután a Netscape úgy döntött, hogy megnyitja a szoftver forráskódját - a Mozilla projekt keretei között folyik tovább. A jelenleg hozzáférhető legfrissebb Netscape verzió a 8.1 - azonban ennek magyar nyelvű változata nem készült. A programcsomag legfrissebb változata a következő címről tölthető le:
http://browser.netscape.com/

A 4.5-ös magyar verzió letölthető:
Netscape Browser Central

Korábbi verziói pedig elérhetőek a Web-böngészők múzeumában:
http://browsers.evolt.org/index.cfm/dir/navigator/

A Mozilla projekt honlapja:
http://www.mozilla.org/
http://mozilla.fsf.hu/

Nézetek
Személyes eszközök