ECDL.web - ECDL Tudástár

Netscape Communicator 4.5 - Netscape Composer

A ECDL.web wikiből

Image:n45iconseditor.gif

A Netscape Composer a Communicator programcsomag része, mellyel WYSIWYG módban hozhatunk létre és szerkeszthetünk weblapokat. Indíthatjuk közvetlenül, a Start menü Programok - Netscape Communicator csoportban megkeresve a hozzá tartozó parancsikont, vagy a már futó Netscape Navigator vagy Messenger Communicator menüjében a Composer (CTRL+4) paranccsal. Ezenkívül egy HTML dokumentum megnyitásakor (CTRL+O) választhatunk, hogy a Navigator-ban vagy a Composer-ben nyitjuk-e meg.

[szerkesztés] A Composer ablak felépítése

Image:n45composerwindow.png

Címsor - a megnyitott HTML-oldal címét mutatja; valamint a bal oldali Composer ikonnal és a jobb oldali kis méret, teljes méret, bezárás ikonokkal a programablakkal végezhetünk műveleteket.

Menüsor - a használható parancsok csoportjai

Eszköztárak - a leggyakrabban használt műveletek ikonjai. Ha meg akarjuk tudni, mit tehetünk egy gombbal az eszköztáron, az egérrel fölé állva megjelenik annak funkciója. Az eszköztárakat tetszés szerint megjeleníthetjük, vagy bezárhatjuk. Az eszköztár megjelenítéséhez válasszuk a Nézet menü - Megjelenítés parancsát és válasszuk ki a megjelenítendő eszköztárat. Az eszköztárakat összecsukhatjuk, ha a bal szélükre kattintunk. A Netscape Communicator Összetevők (Component Bar) eszköztárat bárhol elhelyezhetjük, címénél megfogva az egérrel mozgathatjuk, vagy rögzíthetjük a Navigator ablak alján, az eszköztár bezárás ikonjára kattintva.

Dokumentum - A készülő Web-oldal foglalja el az ablak legnagyobb részét.

Gördítősávok - ha a dokumentum nem fér el az ablakában, a "kilógó" területeit a gördítősávokkal tehetjük láthatóvá.

Állapotsor - a készülő dokumentumról jelenít meg további információkat (pl. hogy a beágyazott linkek mely más URL-re mutatnak).

A Szerkesztő eszköztár tartalmazza a legfontosabb műveletek gombjait. Az Új gombbal új dokumentumot hozhatunk létre, a Megnyitás gombbal a helyi merevlemezről nyithatunk meg HTML-fájlokat. A Mentés gomb segítségével menthetjük el, a Közzététel gombbal pedig a Web-szerverre küldhetjük el a kész dokumentumot (ha van rá jogosultságunk). A Megtekintés gombra kattintva megtekinthetjük a készülő dokumentumot a Web-böngészőben. A Nyomtatás gombra kattintva a nyomtatóra küldhetjük a dokumentumot, a Keresés gombbal pedig az oldalon belül kereshetünk. Ezek a műveletek tehát hasonlóak a Netscape Navigator-ban megszokotthoz, ugyanúgy elérhetőek a megfelelő menüpontból, és legtöbbször a már ismerős párbeszédablakok jelennek meg.

A további lehetőségeket nézzük meg egy konkrét példán.

Micimackó Web-oldala
1. Tegyük fel, hogy egy Web-oldalt kell készítenünk Micimackó részére. Először készítsük el a szöveget. A szöveg formázására hasonló lehetőségeink vannak, mint egy hagyományos szövegszerkesztőben. A betűtípus, betűméret, stílus és igazítás megadásához használjuk a Formázó eszköztár gombjait.

Image:n45composerformattingtoolbar.png

Image:n45composeralign.png

Az első mezőben a bekezdés stílusát adhatjuk meg (Normál, Címsor, Cím, Formázott, Listaelem, Magyarázat). A következő mezőben a használt betűtípust adhatjuk meg. Ez lehet változó szélességű (az alapértelmezett betűtípus, általában Times New Roman), fix szélességű (az alapértelmezett írógép-betűtípus), vagy bármely, általunk megadott betűtípus. A harmadik mezőben a betű méretét, a negyedikben a színét adhatjuk meg. A félkövér (CTRL+B), dőlt (CTRL+I), aláhúzott (CTRL+U) stílust is itt kapcsolhatjuk ki és be, illetve egyszerre kikapcsolhatjuk őket a Stílusok eltávolítása (CTRL+K) gombbal. Egyszerűen hozhatunk létre sorszámozott és számozatlan listákat, növelhetjük vagy csökkenthetjük a behúzást, a jobb szélső gombra kattintva pedig megadhatjuk az aktuális vagy az összes kijelölt bekezdés balra (CTRL+L), jobbra (CTRL+R), vagy középre (CTRL+E) igazítását. Ezek a parancsok a Formátum menüből is elérhetőek.

Image:n45composermici01.png

Oldaltulajdonságok, színek - a szöveg színének megadásán túl a HTML oldalnak is megadhatunk háttérszín-tulajdonságot. Ehhez válasszuk a Formátum menü Oldal színei és tulajdonságai pontját, vagy a jobb egérkattintásra felbukkanó helyi menüt.

Image:n45composerpagecolorandbackground.png

Az Általános lapon az oldalra vonatkozó általános információkat (cím, szerző, leírás) adhatjuk meg. A Színek és háttér lapon adhatjuk meg az oldalon használt színeket.

Image:n45composerpageproperties.png

2. A HTML dokumentumokban nem tudunk több hasábos dokumentumokat létrehozni, viszont egy kis csalással ilyen látszatot érhetünk el. Hozzunk létre táblázatot, majd a keret vastagságát vegyük 0-ra.

3. Illesszünk be egy képet. Ehhez használhatjuk az Beszúrás menü Kép pontját, vagy az eszköztár Kép gombját. A párbeszédablakban válasszuk a Fájl kiválasztása... parancsot, ha nem tudjuk fejből, hol található a gépünkön a beszúrandó fájl. Itt adhatjuk meg, hogy a szöveget hogyan igazítjuk a képhez, méretét megváltoztatjuk-e, mekkora helyet hagyunk a kép körül, ill. bekeretezzük-e.

Image:n45composermici02.png

A képet ezután szabadon átméretezhetjük, a sarkánál fogva méretarányos, a széleinél fogva szabadon torzított átméretezés lehetséges. A képet egyszerű húzással bárhová áthelyezhetjük a dokumentumban.

4. Ha a kép beillesztésekor felbukkanó párbeszédablakban bejelöljük a "Kép használata háttérként" négyzetet, vagy az oldal tulajdonságainál a "Háttérkép" mezőt kitöltjük, egy képfájllal kitapétázhatjuk a Web-oldalunk hátterét.

Image:n45composermici03.png

Ezután mentsük ki az új HTML-oldalt a Mentés gombra kattintva (CTRL+S). Ha eddig nem tettük, itt adhatunk címet is az új oldalnak.

Ha szeretnénk megtekinteni az eredményül kapott HTML forrásfájlt, válasszuk a Nézet menü Oldal forrása parancsát.

Nézetek
Személyes eszközök