ECDL.web - ECDL Tudástár

Netscape Communicator 4.5 - Netscape Navigator

A ECDL.web wikiből

Image:n45splash.png

Image:n45iconsnavigator.gif

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Indítás

A Netscape Communicator telepítésekor automatikusan az Asztalra kerül a Netscape Navigator parancsikonja. A Netscape Navigator indításának másik módja, ha megkeressük a Start menü Programok - Netscape Communicator csoportban. Ha a HTML oldalak megnyitására alapértelmezett böngészőként a Netscape Navigator-t állítottuk be, az Intézőben bármely HTML fájlra kattintva is ez a böngésző indul el.

[szerkesztés] A Netscape Navigator ablak felépítése

Image:n45browserwindow2.png

Címsor - a megnyitott Web-oldal címét mutatja; valamint a bal oldali Navigator ikonnal és a jobb oldali kis méret, teljes méret, bezárás ikonokkal a programablakkal végezhetünk műveleteket.

Menüsor - a használható parancsok csoportjai

Eszköztárak - a leggyakrabban használt műveletek ikonjai. Ha meg akarjuk tudni, mit tehetünk egy gombbal az eszköztáron, az egérrel fölé állva megjelenik annak funkciója és (ha van ilyen) a hozzá tartozó billentyűkombináció. Az eszköztárakat tetszés szerint megjeleníthetjük, vagy bezárhatjuk. Az eszköztár megjelenítéséhez válasszuk a Nézet menü - Megjelenítés parancsát és válasszuk ki a megjelenítendő eszköztárat. Az eszköztárakat összecsukhatjuk, ha a bal szélükre kattintunk, így az ablakban még nagyobb terület jut a Web-oldalaknak. A Netscape Communicator Összetevők (Component Bar) eszköztárat bárhol elhelyezhetjük, címénél megfogva az egérrel mozgathatjuk, vagy rögzíthetjük a Navigator ablak alján, az eszköztár bezárás ikonjára kattintva.

Web-oldal - A letöltött Web-oldal foglalja el az ablak legnagyobb részét.

Gördítősávok - ha a dokumentum, vagy mappalista nem fér el az ablakában, a "kilógó" területeit a gördítősávokkal tehetjük láthatóvá.

Állapotsor - az állapotsor mutatja a következőket: az aktív üzenetre vonatkozó biztonsági információkat (bal szélen), online vagy offline állapotunkat (kék konnektor), valamint középen a letöltés állapotát: Itt helyezkedik el a jobb oldalon az Összetevők eszköztár is, ha összecsukott állapotban van.

[szerkesztés] Egyszerű böngészés

Ha más Web-böngésző, például az Internet Explorer is telepítve van a számítógépünkre, szembetalálkozhatunk egy olyan párbeszédablakkal, amelyben a program megkérdezi, hogy kívánjuk-e alapértelmezett böngészőként használni.

Web-oldal megnyitása
Egy távoli gépen található Web-oldal megnyitásához elég, ha beírjuk a címét a Cím (Location) mezőbe. Tegyük fel, hogy el kívánunk látogatni a magyar honlapra. Ekkor a következőt gépeljük be:

Image:n45browserlocation.png

A böngészés egyszerűsítése érdekében a Netscape Navigator-ban nem kell a teljes URL-t megadnunk:

  • Az alapértelmezett protokoll a HTTP://, ha nem írjuk be, a böngésző ezen keresztül indítja a kérést.
  • A Netscape szolgáltatása az ún. Smart Browsing: ha a Hely mezőben beírt hely nem található, megpróbálja eléilleszteni a www, mögé pedig a .com szavakat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy elég beírnunk annyit, hogy intel, és a Netscape Navigator megpróbálja elérni a http://www.intel.com címet.
  • A korábban már látogatott oldalak nevét a Netscape Navigator megjegyzi, és a cím beírásakor a következő alkalommal automatikusan kiegészíti
  • A címsort legördítve a korábban gépeléssel bevitt címeket hívhatjuk elő.

A Web-oldalon található linkekre kattintva új oldalra jutunk. Hogy még a kattintás előtt megtudjuk, hogy az adott link hová mutat, a böngésző megjeleníti azt a státuszsorban.

Image:n45browserstatus.png

HTML-fájl megnyitása a helyi merevlemezen
A fenti műveletet elvégezhetjük a Fájl menü Oldal megnyitása (CTRL+O) parancsával is. Itt nyithatunk meg olyan fájlokat is, melyeket a merevlemezen találunk. A párbeszédablakban beírhatjuk a megnyitandó oldal URL-jét, vagy a helyi merevlemezen található fájl elérési útját, vagy (ha ezt nem tudjuk fejből) megkereshetjük a fájlrendszerben. Ehhez kattintsunk a Fájl kiválasztása gombra és keressük meg a fájlt. A Navigator-ban való megnyitáshoz kattintsunk a Megnyitás gombra.

Image:n45browserfileopen.png

Navigálás
A Web-oldalak közti navigációt segítik a Navigation eszköztár gombjai.

Image:n45browserbuttonback.png

Vissza - Ha vissza szeretnénk térni a sorrendben a jelenlegit megelőző oldalra, kattintsunk a Vissza gombra, vagy használjuk az Ugrás menü Vissza parancsát (ALT+Image:arrow-back.gif). Ha a gomb felett nyomva tartjuk az egeret, egy listában a korábban látogatott oldalak mindegyike látható lesz, így egyszerre több oldalt is visszaléphetünk.

Image:n45browserbuttonforward.png

Előre - Ha előzőleg használtuk a Vissza parancsot, de szeretnénk ismét ugyanarra az oldalra előrelépni, kattintsunk az eszköztár Előre gombjára, vagy használjuk az Ugrás menü Előre parancsát (ALT+Image:arrow.gif).

Image:n45browserbuttonreload.png

Újratöltés - Előfordulhat, hogy egy oldal letöltése félbeszakad, egyes képek hiányoznak róla, vagy más okból újra kell tölteni azt. Ekkor használjuk az eszköztár Újratöltés gombját, vagy a Nézet menü Frissítés parancsát (CTRL+R)

Image:n45browserbuttonhome.png

Kezdőlap - Ha szeretnénk visszatérni a böngészőben beállított kezdőoldalunkra, kattintsunk az eszköztár Kezdőlap gombjára, vagy használhatjuk az Ugrás menü Kezdőlapra (CTRL+H) gombját. Ha a Kezdőlap gomb fölé visszük az egeret, a Netscape Navigator megmutatja a kezdőoldalunk URL-jét. (A kezdőoldal természetesen módosítható, erre a Beállítások szakaszban kitérünk.)

Image:n45browserbuttonstop.png

Leállítás - Az oldal letöltését bármikor megállíthatjuk a Leállítás gombra kattintva, vagy a Nézet menü Letöltés leállítása (ESC) parancsával.

Lehetőségünk van arra, hogy egyszerre több böngészőpéldányt indítsunk el, így amíg pl. az időjárás-jelentés töltődik az egyik ablakban, megtekinthetjük a tőzsdei híreket a másikban. Ilyen új ablakot a Fájl menü Új - Navigator ablak parancsával (CTRL+N) nyithatunk.

Az Előre és Vissza gombokra kattintva az úgynevezett History-ban (Előzmények) mozgunk előre és hátra. A Netscape ugyanis automatikusan létrehoz egy listát a már látogatott Web-helyekről, ezzel is megkönnyítve a köztük való navigációt, és az újbóli felkeresésüket. A History egyrészt létrejön minden navigátor-ablak számára, ennek elemeit látjuk az Ugrás menüben, és az Előre vagy Vissza gombok megnyomására lenyíló listákban. Ez a lista azonban közvetlenül nem érhető el pl. egy másik navigátor-ablakból. Emellett létezik egy teljes lista a korábban látogatott oldalakról, amelyet megtekinthetünk a Communicator - Eszközök - Előzmények parancs (CTRL+H) kiválasztásával. A külön ablakban megnyíló Előzmények lista elemeit egyszerűen rendezhetjük az oszlopfejlécre kattintva, vagy egyes elemeit törölhetjük. A listaelemre kettőt kattintva pedig megnyithatjuk a hivatkozott Web-oldalt. (Jobb egérkattintással pedig könyvjelzőt vehetünk fel az oldalhoz, ld. később.)

Keresés az oldalon belül
Hosszú szövegeket tartalmazó oldalon egy adott szót kereshetünk, ezzel is gyorsítva a munkánkat. A Szerkesztés menü Keresés az oldalon (CTRL+F) parancsával megadhatjuk a keresett kifejezést (Keresendő), a keresés irányát (Előre, Vissza), és hogy a kis- és nagybetűk közt különbséget teszünk-e.

Image:n45browserfind.png

[szerkesztés] Lásd még

Netscape Communicator 4.5 - Netscape Messenger - Levél küldése - Levélkezelés - Netscape Navigator - Fájlkezelés, nyomtatás, könyvjelzők - Beállítások - Netscape Composer.

Nézetek
Személyes eszközök