ECDL.web - ECDL Tudástár

Netscape Communicator 4.5 - Netscape Navigator - Beállítások

A ECDL.web wikiből

A Netscape Navigator működését, beállításait a Szerkesztés menü Beállítások pontjában módosíthatjuk. Ez a menüpont minden Communicator komponensből elérhető, a Netscape Messengerről szólva már találkoztunk vele, itt a webböngészőre vonatkozó alpontokat tekintjük át.

A Navigator pontban a Netscape Navigator általános viselkedését állíthatjuk be. A Navigator indulása mezőben megadhatjuk, hogy a Netscape Navigator indításkor automatikusan betöltsön egy weboldalt. Ez lehet üres lap, vagy a következő mezőben megadott kezdőoldal, illetve a legutóbb látogatott lap. A Kezdőlap mezőben ugyanis megadhatjuk annak az oldalnak a címét, amelyet az eszköztár Kezdőlap gombjával el szeretnénk érni. Ide beírhatunk bármilyen URL-t, használhatjuk az éppen megtekintett weboldalt, vagy választhatunk egy helyi állományt is.

Image:n45browserpreferencesnavigator.png

A Nyelvek pontban az általunk preferált nyelvet adhatjuk meg. Előfordulhat, hogy egy weboldal több nyelven elérhető, ekkor a böngésző azt választja, amelyet a nyelvlistában előbbre soroltunk. A nyelvek sorrendjét értelemszerűen a lista melletti felfelé és lefelé mutató nyilakkal szabályozhatjuk, új nyelvet a Felvétel gombra kattintva vehetünk fel.

Image:n45browserpreferenceslanguages.png

Az Alkalmazások pontban azokat a programokat láthatjuk, amelyek a nem szabványos internetes tartalom megjelenítéséhez szükségesek. A Netscape Navigator ugyanis egyes állományok, például hang- vagy videofájlok megjelenítéséhez külső programokat használ, ezek listáját a felhasználó által használt operációs rendszerből veszi át.

A Smart Browsing pontban az azonos nevű Netscape-szolgáltatást hangolhatjuk. A Netscape Navigator képes arra, hogy az éppen megjelenített oldallal hasonló témájú más oldalak listáját megjelenítse a Rokon oldalak eszköztárgomb alatt. Itt állíthatjuk be, hogy ezt a szolgáltatást igénybe vesszük-e, illetve hogy az ehhez szükséges további információkat a böngésző automatikusan letöltse-e. Az Internet kulcsszavak pontban a már említett névkiegészítés szolgáltatást (azaz a cím mezőbe beírt kulcsszó automatikus kiegészítését a "www" és ".com" szavakkal, illetve a legnagyobb cégek, pl. IBM, Intel stb. automatikus felismerését) kapcsolhatjuk be és ki.

Említésre érdemes továbbá a Megjelenés pont, ahol a Netscape Communicator általános beállításait változtathatjuk meg: beállíthatjuk, hogy melyik komponens induljon el a Communicator parancsikonra való kattintással, és hogyan jelenítjük meg az eszköztár gombjait (kép és szöveg, csak kép, csak szöveg).

A Betűkészletek alpontban állíthatjuk be azt, hogy milyen karakterkészletet (Kódolás) használunk, valamint mely alapértelmezett betűtípusokat és betűméreteket szeretnénk használni. Ezeket a fontokat a Netscape akkor használja, ha a weboldal készítője nem ad meg mást. Természetesen azt is megadhatjuk, hogy hogyan viselkedjen a Netscape Navigator, ha a weboldal más betűkészletet használ: a szerverről érkező dokumentum megjelenítését felülbírálhatjuk vagy engedélyezhetjük.

Image:n45browserpreferencesfonts.png

A Színek alpontban a szöveg és a linkek megjelenítéséhez használt színeket módosíthatjuk. Megadhatjuk, hogy a színséma akkor is érvényes legyen, ha a weboldal készítője mást használt, vagy hogy kérjük-e a dokumentumokba beágyazott hivatkozások aláhúzását.

Image:n45browserpreferencescolors.png

A Haladó alpont további finombeállításokra ad lehetőséget. Itt állíthatjuk be, hogy automatikusan letöltjük-e a weboldalakon található képeket (a gyorsabb böngészés érdekében a képek letöltését érdemes lehet kikapcsolni, főként lassabb hálózat esetén). Továbbá hogy használjuk-e a Javát, a JavaScriptet, vagy stíluslapokat, és elfogadjuk-e a cookie-kat, "bitsütiket", vagyis olyan - szerver által generált - adatcsomagokat, amelyek egyes webhelyek testre szabásában segédkeznek azáltal, hogy preferenciáinkat tárolják.

Image:n45browserpreferencesadvanced.png

A Gyorsítótár pontban az ideiglenes tárolóhely (cache) méretét és helyét, a Proxik alpontban a helyi hálózathoz való kapcsolódás módját (ha van, a proxy szerver nevét) adhatjuk meg.

Image:n45browserpreferencescache.png

[szerkesztés] Lásd még

Netscape Messenger - Levél küldése - Levélkezelés - Netscape Navigator - Fájlkezelés, nyomtatás, könyvjelszők - Netscape Composer.

Nézetek
Személyes eszközök