ECDL.web - ECDL Tudástár

Netscape Communicator 4.5 - Netscape Navigator - Fájlkezelés, nyomtatás, könyvjelzők

A ECDL.web wikiből

Mentés
A Weben található dokumentumok saját merevlemezünkön való tárolására több módszert használhatunk.

Egyszerű mentés - Az aktív Web-oldal mentésének legegyszerűbb módja, ha a Fájl menü Mentés másként (CTRL+S) parancsát használjuk. Ha a Web-oldal több részből, ún. frame-ből, vagy keretből áll (ezt abból vehetjük észre, hogy a navigátor-ablak több részre oszlik), a kereteket külön is ki tudjuk menteni (Keret mentése másként...) Az így mentett oldal csak szöveget tartalmaz, ahhoz, hogy a képekkel együtt menthessük el, külön segédprogramokat kell igénybe vegyünk.

Image:n45browserrightclick.png

Kép, objektum mentése - Mint említettük, a HTML dokumentumok a bennük megjelenő képeket nem közvetlenül tartalmazzák, hanem hivatkozásként, ezért ha azt szeretnénk, hogy a helyben letöltött HTML-oldalból ne hiányozzék az eredetileg hozzá tartozó kép, azt külön mentenünk kell. Ehhez kattintsunk a képre az egér jobb gombjával, majd válasszuk a Kép mentése másként... parancsot. Ekkor - ugyanúgy, mint az oldal mentésekor - megadhatjuk azt a könyvtárat és esetleg új nevet, ahová a fájlt menteni szeretnénk.

Hivatkozás mentése - Ha linkre kattintunk az egér jobb gombjával, egy másik érdekes szolgáltatást vehetünk igénybe: úgy tudunk kimenteni egy Web-oldalt, hogy nem kell azt a böngészőbe betöltenünk. Elég a Hivatkozás mentése másként... opciót választanunk, és a böngésző letölti azt az oldalt, amelyre a link mutatott.

A jobb egérkattintásra felbukkanó helyi menü - más alkalmazásokban már megszokott módon - a leggyakrabban használt további parancsokat is tartalmazza.

Oldaltulajdonságok
A megtekintett Web-oldal tulajdonságait a Nézet menü Oldalinformáció (CTRL+I) parancsával tekinthetjük meg. Itt kaphatunk információt az oldal méretéről, a benne található objektumokról, képekről, a használt karakterkészletről, biztonsági beállításairól, stb.

Oldal forrásának megtekintése
Ha szeretnénk megtekinteni, hogy hogyan fest a HTML nyelv, esetleg mi magunk is készítünk ilyen oldalakat, egyszerűen, a Nézet menü Oldal forrása (CTRL+U) parancsával megtehetjük. A Netscape Communicator hasznos szolgáltatása, hogy - a Microsoft Internet Explorer-rel ellentétben - nem csak egyszerűen megjeleníti a Web-oldal forrását, hanem értelmezi is azt, és a fejlesztőnek villogással jelzi az esetleges hibát.

Image:n45browserpagesource.png

Oldalbeállítás nyomtatáshoz

Image:n45browserpagesetup.png


A Web-oldalakat természetesen nem csak elektronikus formában használhatjuk, ugyanúgy lehetőség van kinyomtatásukra, mint a "hagyományos" dokumentumoknál. A nyomtatáshoz először érdemes áttekinteni, hogy a Netscape Navigator milyen beállításokkal küldi el a nyomtatóra a Web-oldalakat. Az oldalbeállítások megtekintéséhez és módosításához válasszuk a Fájl menü Oldalbeállítás... pontját. A megjelenő párbeszédablakban állíthatjuk be, milyen módon jelenjen meg az oldal nyomtatásban, hogyan viselkedjenek a grafikus objektumok.

Az Oldalbeállítások mezőben adhatjuk meg, hogy a szöveg és a dokumentumon alkalmazott vonalak (függetlenül eredeti színüktől) feketén jelenjenek meg, fordított sorrendben nyomtatunk-e, illetve kérjük-e a háttérgrafika nyomtatását is.

A Margók szekcióban állíthatjuk be az oldalon alkalmazott margókat, a Felül és Alul mezők beállításaival az oldalon nyomtatásban megjelenő fej- és lábléc tartalmát szabályozhatjuk: használhatjuk fejlécként a dokumentum címét és/vagy URL-jét, láblécként pedig az oldalszámot, az összes oldal számát és a nyomtatás dátumát.

Nyomtatás

Image:n45buttonprint.png

Ha ezeket a beállításokat elvégeztük, a Fájl menü Nyomtatási kép parancsával megtekinthetjük a dokumentum nyomtatási képét, a Nyomtatás (CTRL+P) paranccsal pedig elindíthatjuk a nyomtatást. A nyomtatás elindítható az eszköztár gombjával is.

Könyvjelzők használata
A gyakran látogatott oldalainkat egyszerűen elérhetjük, ha rájuk mutató könyvjelzőt készítünk, így egy kattintással kedvenc Web-helyünkre ugorhatunk. A Netscape Navigator eszköztárán látható Könyvjelzők gombra kattintva (vagy a Communicator menü Könyvjelzők pontjában) megtekinthetjük azokat a könyvjelzőket, amelyek a Netscape Communicator-ral együtt érkeztek, de mi magunk is vehetünk fel ide újakat.

A legegyszerűbb módszer, ha a nekünk tetsző oldal megtekintésekor lenyomjuk a CTRL+D billentyűkombinációt vagy a Könyvjelzők menüjében a Könyvjelző felvétele parancsot választjuk. Ekkor az új könyvjelző a lista alján jelenik meg.

Image:n45browserbookmarks.gif

A másik lehetőség az, ha a címsoron dokumentum címe, a netsite mező előtti kis könyvjelző ikont a Könyvjelzők gombra húzzuk, majd az egér nyomva tartása mellett egy mappába, a mappán belül végleges helyére (amelyet egy vízszintes szürke vonal jelöl) behúzzuk.

Idővel több könyvjelzőnk gyűlhet össze, amelyeket rendszerezni szeretnénk. A Könyvjelzők - Könyvjelzők szerkesztése paranccsal létrehozhatunk a már meglévőkhöz hasonló könyvjelző-mappákat és -almappákat, törölhetjük és módosíthatjuk a meglévő könyvjelzőinket, valamint azok sorrendjét.

Personal Toolbar
A könyvjelzőmappák különleges típusa a Személyes eszközsáv mappa. Ez a mappa ugyanúgy viselkedik szerkesztéskor, mint a többi, tartalma azonban automatikusan megjelenik az eszköztáron. A Személyes eszközsávon érdemes elhelyezni a legfontosabb, minden nap látogatott Web-helyeinkre mutató könyvjelzőket. A netsite mező melletti kis könyvjelzőt egyszerűen áthúzhatjuk erre az eszköztárra, és így közvetlenül itt is létrehozhatunk új könyvjelzőt.

Image:n45browserbookmarks.png

A Personal Toolbar tartalmából törölni azonban szintén csak a Bookmarks - Edit Bookmarks paranccsal tudunk. Itt, a File menüben van lehetőség más programokban, például Internet Explorer-ben létrehozott könyvjelzők importálására, illetve saját könyvjelzőnk mentésére. (A Netscape Communicator ugyanis könyvjelzőinket egy HTML fájlban - bookmark.htm - tárolja, amelyet bárhová magunkkal vihetünk.)

[szerkesztés] Lásd még

Netscape Messenger - Levél küldése - Levélkezelés - Netscape Navigator - Beállítások - Netscape Composer.

Nézetek
Személyes eszközök