ECDL.web - ECDL Tudástár

Nyomtatók

A ECDL.web wikiből

Nyomtatás beállítása, nyomtatótelepítés:
Windows XP-ben
Windows 2000-ben

A nyomtatók feladata, hogy valamilyen forrásból származó információt - ez a forrás lehet egy számítógép, de akár számítógépes hálózat is - a lehető legtökéletesebben papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek. A fejlesztések régen megkezdődtek, így napjainkra sokfajta technológia áll rendelkezésre, a nyomtatópiac gazdag választékot kínál. A nyomtatók csoportosítása többféle megközelítésből történhet:

Ütő (impact) és nem ütő (non impact) nyomtatók. Ütő nyomtatók esetében az elv az írógépek létezése óta ismert, vagyis egy festéket tartalmazó szalagból az ütőerő hatására festék préselődik a papírra, megformálva magát a karaktert vagy annak egy részletét. A legelső fejlesztések ilyen ütő nyomtatók voltak, de ez nem jelenti azt, hogy manapság ezt az elvet már nem használják, sőt jelenleg is a legelterjedtebb nyomtatótípus. Előnye az egyszerű, olcsó konstrukció, a többpéldányos nyomtatás - ez az egyedüli technológia mely többpéldányos papírt alkalmazva lehetővé teszi az egyidejű másolatok létrehozását -, hátránya a zajos, némely esetben lassú, gyenge minőségű nyomtatás. A nem ütő nyomtatók esetében a tinta vagy a festék felvitele és rögzítése fújással, olvasztással, nagy nyomású hengerléssel történik, így e nyomtatók csendes működésűek, de egyidejűleg csak egy nyomat keletkezhet, több példány nyomtatása csak egymás után lehetséges. Mivel az itt alkalmazott technológiák a legutóbbi 15 évben jelentek meg, így ez együtt járt a nyomtatási minőség javulásával is.

A karakter kialakítása - Ez alapján egy újabb csoportosítás történhet. Vannak olyan nyomtatók, melyek a karaktert mozaik módon apró pontokból alakítják ki, ezek a mozaik (mátrix) nyomtatók, és vannak, melyeknél a karakter folyamatos vonalból áll. Ez utóbbira jó példa az írógép. Mindkét módszerrel lehetséges jó és gyenge minőségű nyomtatás egyaránt, hiszen a szép folyamatos vonalat elronthatja a gyenge minőségű festékszalag vagy a nagy sebességű nyomtatás, a mátrix elvnél pedig az egy karakterre eső pontok számának növelésével és pontos elhelyezésével igen jó minőségű karakterkép állhat elő. Az ütő nyomtatók között sok a mátrix típusú, de megtalálhatók a folyamatos vonalú karaktert előállítók is. A nem ütő nyomtatók minden esetben mátrix elvűek.

A nyomtatási minőség - Három nagy csoportot lehet megkülönböztetni. A leggyengébb minőséget az elnagyolt (draft) nyomtatás jelenti. Ekkor jól látszanak és elkülönülnek a karaktereket kialakító pontok, folyamatos vonalú karakterek esetén vonalszakadások állnak elő a gyors nyomtatás, a festékszalag gyenge minősége miatt. A következő fokozatot a csaknem levélminőség (NLQ, Near Letter Quality) jelenti. Itt a karaktert alkotó pontok még szabad szemmel felfedezhetők, de teljesen összeérnek egymással. A legjobb minőséget a levél minőségű (LQ) nyomtatás adja. Ekkor a karakterek folyamatos vonalakból állnak, szabad szemmel még az íves részeken sem fedezhetőek fel különálló képpontok. Ugyancsak a nyomtatási minőséghez tartozik, hogy a fehér háttéren hány és mekkora méretű, szükségtelen folt, "maszat" található, illetve ha fekete felületet szeretnénk nyomtatni, az mennyire fekete, találhatók-e benne fehér lyukak, vonalak.

A nyomtatási sebesség - Szintén fontos jellemzője a nyomtatóknak, hiszen nem mindegy, hogy mennyi időt kell várni egy-egy nyomat elkészülésére. Ez elsősorban grafika nyomtatásánál jelenthet hosszú időt, a mechanika, az elektronika megfelelő kialakítása lehetővé teszi, hogy kifejezetten gyorsnyomtatókról beszéljünk mind karakteres, mind grafikus üzemmódban. Egy nyomtató sebességét a kinyomtatott lap/perc aránnyal jellemezhetjük.

A papír kezelése - Vannak csak hajtogatott (leporelló) papírt felhasználó nyomtatók, vannak, melyek csak a vágott (pl. A4) papírt tudják továbbítani, mások kezelik a fent említett mindkét típust.

Minden egyes nyomtató jól elkülöníthető alegységekből áll. Ilyen alegységek a karaktert megformáló és papírra juttató rész, a papírtovábbító egység, az elektronika (interfész, teljesítmény elektronika, érzékelők), burkolat.

A lap eredeti címe: „https://ecdlweb.hu/Nyomtat%C3%B3k
Más nyelveken
Nézetek
Személyes eszközök