ECDL.web - ECDL Tudástár

Opera

A ECDL.web wikiből

Opera Browser logo

Az Opera egy ingyenes, igen kis méretű, több-platformon használható internetes programcsomag. Az Opera elsősorban egy webböngésző, de ezen kívül tartalmaz beépített levelező klienst, hírolvasó klienst, címjegyzéket, IRC alapú csevegő klienst, RSS és Atom hírolvasót, webeszközöket (widgeteket), valamint hagyományos és Bittorrent alapú letöltésvezérlőt is. Ezek a kiegészítő funkciók mindaddig rejtve maradnak az Operában, amíg a felhasználó nem kezdi el használni valamelyiket.

Az Operát az Opera Software, egy Oslóban jelenleg is működő norvég cég készíti. Az Opera vezető poziciót szerzett a Smartphone és PDA készülékek böngészői között a kisképernyős megjelenítés technológiájának köszönhetően. Az IBM-mel közösen az Opera egy speciális hangvezérelt technológiát is elhelyezett a böngészőben.

Az Opera zárt forráskódú, de ingyenesen letölthető és használható program. Az elterjedtebb böngészők között az Opera a legkisebb méretű (sokkal kisebb, mint a népszerű Mozilla Firefox böngésző), ennek ellenére rendkívül gazdag funkciókészlettel rendelkezik. Az Opera az egyik leggyorsabb böngésző, és magas szinten követi a webes szabványokat. Az Opera kiemelkedő biztonsági eredményeket ért el, a többi böngészőhöz képest jóval kevesebb biztonsági hibát fedeztek fel benne, és ezeket kiemelkedő gyorsasággal javították ki.

Az Operának speciális verziói is vannak mobiltelefonokra és más eszközökre. Az Opera Opera Mini már a gyengébb képességű telefonokon is elérhetővé teszi a böngészést, és ingyenesen használható.

Tartalom


Lásd még

Ez a cikk vagy kép részben vagy egészben az angol, német vagy magyar Wikipédiából származik, illetve átdolgozása, fordítása. További információért lásd a szerzői jogokról szóló oldalt.
A lap eredeti címe: „https://ecdlweb.hu/Opera
Nézetek
Személyes eszközök