ECDL.web - ECDL Tudástár

PowerPoint 2000 - Diatulajdonságok, fejléc, lábléc

A ECDL.web wikiből

[szerkesztés] Dia színválasztéka

A PowerPoint bemutatókban használt színek a program által létrehozott színsémákon alapulnak. Ha a diákat sablon alapján hoztuk létre, akkor színeit abból örökli, de ha üres diát hoztunk létre, az alapértelmezett színek így is használhatók. A színsémák vagy színkészletek 8 színt tartalmaznak. A Formátum menü Dia színválasztéka parancsával (megtalálható a jobb egérkattintásra felbukkanó helyi menüben is) a sablon beépített színkészletei közül választhatunk, de megadhatunk egyéni színeket is.

Egyéni színek megadása - Ha egy dia, jegyzetlap vagy emlékeztető színkészletének valamelyik színét, például az árnyékolás színét, módosítani szeretnénk, kattintsunk egy színre, majd a Színváltás gombra.

A kiválasztott elem színét módosítani szeretnénk, kiválaszthatjuk a Szokásos színek közül, de Egyéni szín megadására lehetőségünk van úgy is, ha a szálkeresztet a színmezőben a kívánt színre húzzuk. Ha a párbeszédpanel beállításait jóvá szeretnénk hagyni, kattintsunk az OK gombra.

Ha a módosításokat meg szeretnénk nézni anélkül, hogy azokat véglegessé tennénk, kattintsunk a Minta gombra. Ha a módosításokat csak az adott nézetben éppen látható dia elemeire szeretnénk alkalmazni, kattintsunk a Legyen gombra. Ha a módosításokat az egész bemutatóra alkalmazni szeretnénk, kattintsunk a Legyen mind gombra.

Egyéni háttér megadásához kattintsunk a diára az egér jobb gombjával, és válasszuk az Egyéni háttér parancsot. A dia hátterével ugyanazokat a műveleteket végezhetjük el, mint a rajzobjektumok kitöltésekor.
Háttér kitöltése az alapértelmezett kitöltőszínnel - Automatikus
Háttér kitöltése egy adott színnel, ami nincs az aktuális színkészletben - További színek

A Kitöltési effektusok alpontban beállíthatunk további speciális háttereket is:
Háttér kitöltése egyszínű vagy kétszínű színátmenettel - Átmenetes
Háttér kitöltése egyszerű mintázattal - Mintázat
Háttér kitöltése mintával - Anyagminta
Háttér kitöltése képpel - Kép

[szerkesztés] Dia mérete

Dia méretének megadásához Válasszuk a Fájl menü Oldalbeállítás parancsát. A bemutató képernyőn vagy nyomtatásban megjelenő méreteinek beállításához kattintsunk egy lehetőségre az Oldalméret listán. Itt előre elkészített alapbeállítások közül választhatunk, például ha írásvetítő-fóliákat szeretnénk készíteni, kattintsunk az Írásvetítő lehetőségre, hogy az ábrák kitöltsék a fóliákat. Ha 35 mm-es diákat készítünk, kattintsunk a 35 mm-es dia lehetőségre.

Ha a dia szélességét és magasságát egyedileg szeretnénk beállítani, kattintsunk a Szélesség és Magasság mező mellett a felfelé vagy a lefelé mutató nyilakra. Ha az Oldalméret listán az Egyéni lehetőséget választottuk, akkor a méretek a kiválasztott nyomtató nyomtatási területéhez vannak beállítva. Ha a diák számozását nem 1-gyel szeretnénk kezdeni, írjunk be egy számot a Kezdőszám mezőbe.

Ha a bemutatóban meg szeretnénk változtatni a diák, a jegyzetoldalak, a vázlatok vagy az emlékeztetők tájolását, kattintsunk az Álló, illetve Álló dia választókapcsolóra a függőleges elhelyezés, a Fekvő illetve Fekvő dia választókapcsolóra pedig a vízszintes elhelyezés beállításához. Például, ha írásvetítő-fóliákat akarunk létrehozni, kattintsunk az Álló dia választókapcsolóra a párbeszédpanel Dia részében.

[szerkesztés] Fejléc, lábléc

Az aktív dia mintájának megjelenítéséhez válasszuk a Nézet menü Minta - Dia-minta parancsát.
A dia-minta különleges dia, amelyen a diabemutató összes diájának formázását (például a diacím és diaszöveg formázását) megadhatjuk. A diabemutató minden egyes alkotórészének (dia, vázlat, jegyzet, emlékeztető) különálló mintája van. Ha egy képet, szöveget vagy egy különleges formázást minden dián, vázlatban, jegyzetben, illetve emlékeztetőben meg szeretnénk jeleníteni, tegyük be a megfelelő mintába.

Az élőfej és az élőláb szövegdobozain a dia általános adatait helyezhetjük el. Ilyen adat lehet például a bemutató dátuma és időpontja, a dia vagy az oldal száma, a bemutató címének szöveges magyarázata, vagy hogy milyen alkalomból kerül sor a bemutatóra. Amikor az élőfejre vagy az élőlábra már beírtuk az adatokat, akkor a megfelelő mintára átváltva módosíthatjuk az élőfej és az élőláb külalakját vagy helyzetét a diákon, a jegyzetlapokon, az emlékeztetőkön és a vázlatokon. A dátumot, az időt, vagy a dia számát is elhelyezhetjük tetszés szerint bárhová.

[szerkesztés] Lásd még

Bemutató-készítési alapelvek - A PowerPoint munkakörnyezet - Új bemutató létrehozása, fájlműveletek, nyomtatás - Rajzolás, rajzobjektumok használata - Szövegbevitel, formázás, effektusok - Diatulajdonságok, fejléc, lábléc - Táblázatok, objektumok - Diavetítés - Jegyzetek és emlékeztetők - A PowerPoint testreszabása.

Nézetek
Személyes eszközök