ECDL.web - ECDL Tudástár

PowerPoint 2000 - Diavetítés

A ECDL.web wikiből

[szerkesztés] Diarendezés

A diabemutató előtti utolsó simításokat, a diák közti áttűnéseket a diarendező nézetben végezhetjük el. A diák sorrendjét Diarendező nézetben egyszerűen, az egérrel való húzással egyszerűen módosíthatjuk, áttűnéseket iktathatunk be, valamint beállíthatjuk a számítógépes diavetítés időzítését. Lehetőségünk van arra is, hogy egyes diákat töröljünk.

Kijelölés - Egy diát egérkattintással jelölhetünk ki. ha egyszerre több dia tulajdonságait szeretnénk módosítani, tartsuk lenyomva a SHIFT billentyűt, és kattintsunk a megfelelő diákra.

Áttűnések
Az áttűnések, felépítési effektusok és az időzítés beállításakor könnyíti meg munkánkat a Diarendező eszköztár.

Áttűnés létrehozásához Diarendező nézetben jelöljük ki azt a képkockát vagy képkockákat, amelyekhez áttűnést szeretnénk rendelni. Ezután kattintsunk az eszköztár Áttűnés gombjára. (Használhatjuk az Eszközök menü Áttűnés parancsát is.)

A diabemutató során a kijelölt dia megjelenéséhez használt különleges effektus kiválasztásához kattintsunk egy lehetőségre a Hatás mezőben.

A Lassú, Közepes vagy Gyors kapcsoló bejelölésével a diabemutató közben a kijelölt dia megjelenésének sebességét szabályozhatjuk.

A Továbbítás mezőben megadhatjuk azt a módszert, amely a kijelölt képkocka megjelenését szabályozza a diabemutató közben. Ha kézi léptetést szeretnénk, a Csak kattintáskor kapcsolót jelöljük be. Ha automatikus vetítést szeretnénk, jelöljük be az Automatikusan... X. másodperc múlva kapcsolót, és adjuk meg egy számmal, hogy milyen időközönként kövessék egymást a képkockák.

Ha a mintaképre kattintunk, megnézhetjük a kijelölt különleges effektust és ellenőrizhetjük a sebességet, amellyel ez az effektus a diabemutató során végbemegy.

A Hang mezőben pedig azt állíthatjuk be, hogy milyen hangeffektust kísérje az átmenetet.

A beállítások kipróbálása - Dia nézetben, miután már megválasztottuk a diabemutató beállításait, kattintsunk a Diavetítés gombra. Ekkor az aktuális diától indulva lejátszhatjuk akár a teljes bemutatót. Dia nézetbe az ESC billentyűvel térhetünk vissza.

[szerkesztés] Diavetítés

A diavetítés aktuális beállításokkal való indításához a már említett Diavetítés gombon kívül más lehetőségünk is van. Ha további beállításokat is szeretnénk megadni, használjuk a Diavetítés menü Egyéni diasorok... parancsát. Itt hozhatunk létre olyan diavetítéseket, amelyek a teljes diasornak csak egyes, általunk kiválasztott elemeit tartalmazzák.

A Diavetítés menü Vetítési beállítások párbeszédablakában a diavetítésre vonatkozó további finombeállításokat végezhetjük el.

A Bemutató típusa mezőben választhatjuk ki a bemutató megjelenítését. Az élőszó melletti bemutató a hagyományos bemutató. Az irányított bemutatót a program nem teljes kpernyőn, hanem ablakban jeleníti meg, míg a kirakati bemutató olyan bemutató, ami teljes képernyős megjelenítésben látható, a felhasználók szabadon lépkedhetnek a diák között, használhatják a hiperhivatkozásokat, de a bemutatón nem változtathatnak. 5 perc várakozás után ez a típusú bemutató automatikusan újraindul.

A Kockák mezőben megadhatjuk, hogy mely képkockák legyenek benne a diabemutatóban. Ha a bemutatónak csak egy szakaszát szeretnénk látni, írjuk be a kezdő és a záró dia sorszámát a megfelelő mezőbe.

A Továbbítás mezőben adhatjuk meg, hogyan lépjünk egyik képkockáról a következőre a diabemutató folyamán. Ha azt szeretnénk, hogy diavetítéskor a soron következő dia akkor váljon láthatóvá, amikor az egérrel egyet kattintunk, az ENTER vagy a szóközbillentyűt leütjük, kattintsunk a Kézi továbbítás gombra. Lehetőségünk van továbbá, hogy a bemutató elemeit időzítsük. Az időzítés szerint levetített bemutató készítésekor először a diabemutató időzítését próbáljuk ki, ekkor még manuálisan vezéreljük a bemutatót. Az indításhoz válasszuk az Új időzítés kipróbálása parancsot. A PowerPoint a bemutató során az áttűnési és felépítési beállításokat feljegyzi, és a következő lejátszáskor már nincs szükség az előadó beavatkozására.

Tintaszín - Az előadó a bemutató során magyarázó nyilakat, ábrákat rajzolhat az aktuális diára az egér húzásával, természetesen anélkül, hogy ez a diát magát megváltoztatná. Ha be szeretnénk állítani a diabemutató közben írásra és jegyzetelésre használt "toll" színét, kattintsunk a kívánt színre a Tintaszín lenyíló panelen.

Megjelenítő eszköz - Ha több megjelenítő (monitor, kivetítő, stb.) kapcsolódik a számítógépünkhöz, kiválaszthatjuk, hogy a diasort melyik eszközzel szeretnénk bemutatni.

Bemutató vezérlése
A PowerPoint bemutatók közben lehetőségünk van azok menetének megváltoztatására, a bemutató leállítására, rajzolásra, stb.

Ha a bemutató során megmozgatjuk az egeret, a képernyő bal alsó sarkán láthatóvá válik a diavetítés helyi menüjének előhívására szolgáló ikon, amelyre kattintva a bemutató alatt használható parancsok listáját hívhatjuk elő.

Ugyanez a menüsor az egér jobb gombjával való kattintásra is felbukkan.

A munka felgyorsítására használhatunk billentyűket és billentyűkombinációkat, amelyek lehetővé teszik, hogy a bemutató közben a helyi menü (esetleg zavaró) megjelenítése, keresgélése nélkül is elvégezhessük a szükséges műveleteket:

Művelet Billentyű, billentyűkombináció
Továbblépés a következő diára Kattintsunk az egér gombjával
Visszalépés az előző diára Nyomjuk meg a BACKSPACE billentyűt
Ugrás egy diára Írjuk be a dia számát,
majd nyomjuk meg az ENTER billentyűt
Fekete képernyő Nyomjuk meg az F billentyűt
Fehér képernyő Nyomjuk meg a W billentyűt
A nyílmutató megjelenítése vagy elrejtése Nyomjuk meg az S billentyűt
A diabemutató befejezése Nyomjuk meg az ESC billentyűt
Lépés a következő diára, ha az rejtett Nyomjuk meg az R billentyűt
Próba új időzítéssel Nyomjuk meg az U billentyűt
Próba az eredeti időzítéssel Nyomjuk meg az I billentyűt
Próba, előreléptetés az egér gombjával Nyomjuk meg az M billentyűt
Visszatérés a legelső diaképre Az egér mindkét gombját
tartsuk lenyomva 2 másodpercen keresztül
Egérmutató helyett toll (rajzolás) CTL+P
Toll helyett egérmutató CTL+N
Rajz törlése a képernyőről Nyomjuk meg a T billentyűt
Mutató és gomb elrejtése CTL+H
Mutató és gomb végleges elrejtése CTL+L
A helyi menü megjelenítése Kattintsunk az egér jobb gombjával

Jegyzőkönyvvezető
A bemutató közben is lehetőségünk van jegyzetek készítésére, illetve a kész jegyzetek elolvasására. A diavetítéskor jobb egérgomb-kattintásra felbukkanó helyi menü Jegyzőkönyvvezető parancsával három szolgáltatást érhetünk el.

A Feljegyzések ablakban jelennek meg a PowerPoint jegyzetlapokra jegyzetoldal nézetben megírt szövegek. A diavetítés során ide írjuk be az értekezlet jegyzőkönyvét. Hozzáírhatunk, és a begépelt szöveggel kiegészíthetjük a jegyzetlapokat, vagy a szöveget az Exportálás gomb segítségével a Wordbe vagy Outlook-ba exportálhatjuk.
A Teendők mezőben Outlook találkozót hozhatunk létre.

[szerkesztés] Konferenciabemutató

A Microsoft NetMeeting programnak a Microsoft Office csomagba integrálásával lehetővé vált, hogy különböző helyeken lévő emberekkel valós időben információkat osszunk meg úgy, mintha mindenki ugyanabban a helyiségben tartózkodna. Bármelyik Office alkalmazásból kezdeményezhetünk online értekezletet. (Közvetlenül a NetMeeting programban is dolgozhatunk, ha a Windows Start menüjében a NetMeeting parancsot választjuk). Ha valamelyik Office alkalmazásból kezdeményezzük az online értekezletet, akkor a háttérben automatikusan futni kezd a NetMeeting, és lehetővé teszi, hogy elkezdjük a fájlunk tartalmának megosztását. Lehetünk a házigazdája egy online értekezletnek, de meghívottként más értekezleten is részt vehetünk.

Saját szervezésű online értekezlet
Az értekezlet indítása - Előre ütemezhetünk egy értekezletet a Microsoft Outlook programban, vagy közvetlenül is elindíthatunk egy értekezletet abból a PowerPoint bemutatóból, amelyet meg akarunk osztani. Ha a résztvevők elérhetők, és úgy döntenek, hogy elfogadják a meghívásunkat, akkor elkezdődik az online értekezlet.
A bemutató irányítása - Egy online értekezlet kezdetén mi vagyunk az egyedüli személy, aki irányítást gyakorolhat a bemutató fölött, bár az összes résztvevő látja azt a képernyőjén. Az együttműködés bekapcsolásával engedélyezhetjük, hogy változtatásokat végezzenek a résztvevők, de az együttműködést bármikor ki is kapcsolhatjuk. Ha az együttműködés ki van kapcsolva, akkor a többi résztvevő nem végezhet változtatást, de látja a mi munkánkat. Amikor be van kapcsolva az együttműködés, az online értekezlet minden egyes résztvevője szerkesztheti és irányíthatja a bemutatót.
Résztvevők felvétele az értekezletre menet közben - Már folyó online értekezletre is bármikor meghívhatunk újabb résztvevőket. Azoknak a résztvevőknek a számítógépén, akiket egy rögtönzött értekezletre meg akarunk hívni, futnia kell a NetMeeting programnak, hogy megkaphassák az online értekezletre szóló meghívásunkat.

[szerkesztés] Bemutatók közvetítése az Interneten

Bemutatókat az Internet segítségével is közvetíthetjük, képpel és hanggal együtt. A közvetítés nagyszámú, vagy egymástól távol lévő közönség esetén hasznos. A Microsoft Outlook vagy bármely más levelezőprogram segítségével a közvetítést a találkozók ütemezéséhez hasonlóan ütemezhetjük. A bemutató HTML formátumban kerül mentésre, így a hallgatóknak csupán egy böngészőprogramra lesz szükségük a bemutató megtekintéséhez. Ha egy hallgató lemarad az előadásról, vagy archiválni szeretnénk, a bemutatót webkiszolgálóra menthetjük, így az a későbbiekben bármikor újra lejátszható.

Közvetítés beállítása és ütemezése - Az előadó gépén az Internet Explorer 4.0 vagy újabb verziója kell telepítve legyen. NetShow kiszolgáló használata 16 fős vagy nagyobb létszámú közönség esetén szükséges, valamint akkor, ha videoklipeket is tartalmaz a bemutató. A megnyitás után a Diavetítés menü Online adás almenü segítségével beállíthatunk és ütemezhetünk a bemutatóhoz egy közvetítést. Az Adás ütemezése gomb segítségével ütemezhetjük a közvetítést az Új adás ütemezése párbeszédpanelen. Ha a számítógépünkön van Microsoft Outlook, akkor bármelyik más találkozóhoz hasonlóan ütemezhetjük a közvetítést is. Az Outlook beállítható arra is, hogy automatikusan elindítsa a PowerPoint programot és előkészítse az adásra közvetlenül a közvetítés beütemezett időpontja előtt. Ha az előadó és a hallgatóság nem használja az Outlook programot, a meghívó levélüzenet hiperhivatkozást fog tartalmazni, amellyel az adás helyére lehet eljutni.

Közvetítés megtekintése - A közvetítés megtekintéséhez az Internet Explorer 4.0 vagy újabb verziójára van szükség. Ha meghívást kapunk egy adás megtekintésére, akkor olyan üzenet érkezik, amely az adás adott időben adott helyen való megtekintésére kér. Ha Outlook programot használunk és elfogadjuk a meghívást, az adás megkezdése előtt 15 perccel emlékeztető fog érkezni. Az emlékeztető tartalmazni fog egy Netshow bemutató megtekintése nevű gombot, amelyre kattintva megjelenik a társalgóoldal a böngészőprogramban. A társalgóoldalon látható a bemutató tárgya, az előadó neve, az adás kezdetéig hátralévő idő és az előadó által elhelyezett további friss információ. A közvetítés a böngészőprogramban fog megjelenni. Az előadó által megadott beállításoktól függően cseveghetünk a többi résztvevővel és üzenetet küldhetünk az előadónak is.

[szerkesztés] Bemutató megosztása más felhasználókkal

Küldés - A PowerPoint bemutatót a Fájl menü Küldés... parancsával elektronikus levélben elküldhetjük a helyi vagy távoli hálózaton dolgozó munkatársainknak. (A küldés eszköze az alapértelmezett levelezőprogram, a bemutató elektronikus levél mellékleteként érkezik meg a címzetthez, így megjegyzést, kísérőlevelet is fűzhetünk hozzá.)

Köröztetés - A Fájl menü Köröztetés parancsával egyszerre több címzettnek is elküldhetjük a bemutatót. Címzettként csoportot is kijelölhetünk. Ebben az esetben az egész csoport egy címzettnek számít. Ha a bemutatót a csoport tagjainak egymás után szeretnénk elküldeni, akkor ne egyszerre az egész csoportnak küldjük el, hanem minden egyes tagnak külön-külön. Ha a bemutatót egymás után több címzettnek szeretnénk elküldeni, lehetőség van arra, hogy a címzettek listáját átrendezzük. A Kapják mezőben jelöljük ki annak a címzettnek a nevét, amelyet a listában át szeretnénk helyezni, majd kattintsunk az Átrak nyilak egyikére, attól függően, hogy a címzett nevét lefelé vagy felfelé szeretnénk mozgatni a listában. A köröztetett bemutató szintén levélmellékletként érkezik meg a címzettekhez.

[szerkesztés] Lásd még

Bemutató-készítési alapelvek - A PowerPoint munkakörnyezet - Új bemutató létrehozása, fájlműveletek, nyomtatás - Rajzolás, rajzobjektumok használata - Szövegbevitel, formázás, effektusok - Diatulajdonságok, fejléc, lábléc - Táblázatok, objektumok - Diavetítés - Jegyzetek és emlékeztetők - A PowerPoint testreszabása.

Nézetek
Személyes eszközök