ECDL.web - ECDL Tudástár

Windows NT 4.0

A ECDL.web wikiből

Image:m1winntlogo.jpg

Első ránézésre a felhasználó számára a Windows NT ismerősnek tűnik, nagyon hasonlít a népszerű Windows 95 felhasználói felületére. A felhasználók által látható rész azonban csak egy kis töredéke a felszín alatt rejlő lehetőségeknek és erőforrásoknak.

A Windows NT egy 32 bit-es technológián alapuló preemptív multitasking-ot használó operációs rendszer, beépített biztonsági és hálózati szolgáltatásokkal. Együttműködik más operációs rendszerekkel, fájlrendszerekkel és hálózatokkal. A Windows NT különböző hardverplatformokat támogat a komplex utasításkészletű (CISC) és a csökkentett utasításkészletű rendszereket (RISC), valamint a szimmetrikus multiprocesszoros rendszereket egyaránt.

A Windows NT megalkotásakor a fejlesztők nem átdolgoztak egy meglévő szoftvert, hanem tiszta lappal indultak és létrehoztak egy minden addigi Microsoft rendszernél hatékonyabb operációs rendszert. Annak érdekében, hogy az új rendszer kezelése minél egyszerűbb legyen, megtartották a kompatibilitást a hagyományos fájlrendszerekkel (pl. FAT) és az MS-DOS alkalmazások is futtathatók az NT környezetben. A tervezők beépítették a hálózati támogatást a legtöbb népszerű hálózat részére. A hordozhatóság szintén fontos szempont volt az NT megalkotásakor, ami alatt az értendő, hogy az új operációs rendszernek futni kellett a CISC és RISC processzorokon is. A CISC rendszerek alatt az Intel 80386 vagy újabb processzorral szerelt számítógépeit, RISC alatt pedig a MIPS R4000 vagy a Digital Alpha AXP bázisú számítógépeit értjük. A másik jelentős újdonság a skálázhatóság. A Windows NT 1-32 processzort használó hardveren képes működni, és hatékonyan kiaknázni a rendszer erőforrásait. A Windows NT tartalmaz egy egységes biztonsági architektúrát, ami megfelel napjaink modern elvárásainak. Széles körben támogatja a különböző hálózati protokollokat (TCP/IP, NetBEUI, stb.) és a magas szintű kliens-szerver alkalmazásokat. Megbízható védelmet nyújt a rajta futó alkalmazásoknak, ha egy alkalmazás hibás vagy lefagy, a többi alkalmazás futását nem befolyásolja, a hibás alkalmazást bezárva tovább dolgozhatunk a számítógépen. Használhatjuk az NTFS fájlrendszert, amely biztonságosabb, több szolgáltatást nyújt és jobban megfelel a biztonsági követelményeknek, mint a hagyományos FAT fájl rendszer. A Windows NT lokalizálható a különböző országok kiválasztásával aktualizálhatjuk a helyi beállításokat, és támogatja az ISO Unicode szabványt is.

A Windows NT Server adminisztrációs eszközei révén az egész hálózat bármely, Windows 3.x, Windows 95, NT Workstation vagy NT Server operációs rendszert futtató számítógépről irányítható. A Remote Access Service (RAS) használatával a hálózat akár távolról is kezelhető. A bővített TCP/IP támogatás biztosítja a TCP/IP csomópontok automatikus címzését és névfeloldását, így a TCP/IP könnyen telepíthető az egész szervezetben, a felhasználók a Windows NT Server erőforrásait a saját számítógépükről érhetik el. Az egyszerű hálózati csatlakozás lehetővé teszi a felhasználók gyors belépését és az erőforrásokhoz való hozzáférést.

A lap eredeti címe: „https://ecdlweb.hu/Windows_NT_4.0
Nézetek
Személyes eszközök