ECDL.web - ECDL Tudástár

Windows történelem/1985-1995, Windows 1.0-3.x

A ECDL.web wikiből

« Windows történelem

[szerkesztés] 1985: Windows 1.0

A Windows első verzióját 1983-ban jelentette be a Microsoft, s végül 1985 novemberében, 100 dolláros áron került kereskedelmi forgalomba. A Windows 1.0 nem volt teljes értékű operációs rendszer, hanem valójában a DOS egyfajta kibővítése, és így annak gyengeségeit és korlátait is örökölte. A korai Windows tartalmazott jegyzettömb, számológép, óra és naptárprogramokat; lehetővé tette a DOS-beli fájlkezelési műveletek grafikus környezetben való elvégzését, az egérhasználatot, új szoftverkörnyezetet biztosított az irodai alkalmazásoknak, és lehetővé tette a programok párhuzamos futtatását, és a feladatok közti váltást. Mindemellett azonban kimaradtak belőle olyan alkalmazások, melyek az üzleti felhasználók szemében vonzóbbá tehették volna. Az Apple jogi kifogásai nyomán a Windows 1.0 nem használhatott egymást átfedő ablakokat és lomtárat, melyet a Microsoft később licencszerződéssel vett át.

[szerkesztés] 1987: Windows 2.0

A Windows 2.0 már kihasználta az Intel 286-os processzorának számítási képességeit, a kiterjesztett memória használatának, és a programok közti, DDE-n (Dynamic Data Exchange) keresztüli kommunikáció lehetőségét.

A fejlődő grafikus megjelenítés lehetővé tette egymást átfedő programablakok kirajzolását is. A felhasználók testre is szabhatták a grafikus környezetet, és egyes műveletekhez billentyűkombinációkat is rendelhettek. A Windows 2.03 verziója pedig már az Intel 386-os processzor új képességeit (a programok védett módban való futtatása, kiterjesztett memória használata) is ki tudta használni.

A Windows 2.0 népszerűbbnek bizonyult elődjénél, amit részben annak is köszönhetett, hogy a Microsoft egy csomagban szállította új grafikus irodai alkalmazásaival (Excel és Word for Windows), melyek DOS-ból is indíthatóak voltak, és futásuk idejére a Windows-t is elindították, majd bezárásukkor leállíthatták. Az első sikeres Windows alkalmazás, melyet nem a Microsoft fejlesztett, a korábban Macintosh gépeken is használt Aldus Pagemaker volt, melynek népszerűsége a Windows sikeréhez is nagyban hozzájárult.

[szerkesztés] 1990: Windows 3.0

A Microsoft 1990. májusában bocsátotta útjára a Windows 3.0-ás verzióját. Az ablakkezelő rendszer Intel 386-os, vagy újabb processzort igényelt, futtatásához a DOS legalább 3.1-es változata, 2 MB fizikai memória és 8 MB merevlemez-tárhely volt szükséges.

Az új Windows platform támogatta a 16 színt megjeleníteni képes videókártyákat, a Programkezelő áttekinthetővé tette a programok használatát, de emellett tartalmazta a Fájlkezelő alkalmazást, valamint lehetővé tette a nyomtatási sor kezelését. A személyi számítógépek rohamos terjedésével a DOS + Windows 3.x lett az első igazán elterjedt PC-s operációs rendszer.

A 149,95 dolláros áron forgalomba hozott 3.0 verzió minden addigi szoftvereladási rekordot megdöntött: két év alatt mintegy 10 millió példányban kelt el. Hasonlóan jó fogadtatása volt az 1992-ben kiadott 3.1 változatnak, amely a megjelenését követő első két hónapban egy millió példányban kelt el, és először magyarul is hozzáférhető volt. A Windows 3.1 ("Janus") verziójában jelentek meg a TrueType betűkészletek. Ezzel a változattal párhuzamosan megjelent a Windows for Workgroups 3.1, amely a munkacsoportok számára kínált költségkímélő megoldást helyi hálózat kialakítására. 1993-ban a továbbfejlesztett Windows 3.11 ("Snowball") verziót kiegészítették hálózatos tulajdonságokkal és kommunikációs lehetőségekkel, valamint 32 bites funkciókkal.

Nézetek
Személyes eszközök