ECDL.web - ECDL Tudástár

Word 2000 - Szimbólumok, dátum, WordArt beszúrása

A ECDL.web wikiből

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Aktuális dátum beszúrása

Válasszuk a Beszúrás menü - Dátum és idő parancsát. Ez után válasszuk ki a beszúrandó dátum formátumát. Jelöljük be az Automatikus frissítés (mezőként) jelölőnégyzetet, ha azt szeretnénk, hogy az idő vagy dátum a dokumentum megnyitásakor vagy kinyomtatásakor automatikusan frissüljön.

[szerkesztés] Szimbólum beszúrása

A Beszúrás menü - Szimbólum parancsával különleges karaktereket, nemzetközi karaktereket és szimbólumokat szúrhatunk be. Egy karaktert vagy szimbólumot úgy is beszúrhatunk, ha a numerikus billentyűzeten beírjuk a karakter kódját. Ha egy gyakran használt szimbólumot gyorsan szeretnénk beszúrni, rendeljünk a szimbólumhoz billentyűparancsot.
Billentyűparancs hozzárendelése szimbólumhoz - A Beszúrás menüben kattintsunk a Szimbólum parancsra. Kattintsunk a kívánt szimbólumot vagy karaktert tartalmazó panellapra. Ezután kattintsunk a kívánt szimbólumra vagy karakterre, majd a Billentyű gombra. Az Új billentyűparancs mezőbe írjuk be a használni kívánt billentyűkombinációt. Végül kattintsunk a Hozzárendel gombra.
Karakter beszúrása karakterkód segítségével - Kattintsunk arra a helyre, ahová be akarjuk szúrni a karaktert. Győződjünk meg róla, hogy a NUM LOCK be van kapcsolva. Tartsuk lenyomva az ALT billentyűt, majd a numerikus billentyűzeten írjunk nullát és azt követően a karakter kódját. Ha nem tudjuk a szimbólum vagy betű karakterkódját, kattintsunk a Beszúrás menü(Szimbólum parancsára, majd válasszuk a Szimbólumok panellapot. Ha rákattintunk a kívánt szimbólumra, karakterkódja megjelenik az állapotsoron.

[szerkesztés] WordArt

A WordArt eszközzel speciálisan formált szövegeket tudunk dokumentumainkba illeszteni. Válasszuk a Beszúrás - Kép - Microsoft WordArt parancsot.
WordArt bevitele - Írjuk be a szövegbeviteli mezőben a szöveget. Új szövegsor elkezdéséhez nyomjuk meg az ENTER billentyűt. Az eszköztár használatával válasszuk ki a kívánt szöveghatásokat. A WordArt frissíti a WordArt kereten belüli szöveget, valahányszor a Képernyő frissítése gombra kattintunk, vagy befejezzük az egyik hatás alkalmazását, és hozzákezdünk egy másikhoz.
WordArt műveletek - A WordArt alakjának kiválasztása: adjuk meg, milyen formában helyezkedjenek el a WordArt szöveg részei. A Word-ben megszokott műveletek (betűtípus módosítása, betűméret módosítása, szöveg félkövérré alakítása, szöveg dőltté alakítása, igazítás) mellett további eszközeink is vannak a betűk alakítására: az összes betű azonos magasságúvá alakítható az írásmódtól függetlenül, a Betűk tükrözhetőek, lehetséges a szöveg széthúzása a keretszélekig, szöveg alakjának beállítása vagy szöveg forgatása a szövegkereten belül, a szöveg színének vagy árnyékolásának módosítása, szegély és árnyék hozzáadása a szöveghez.
A WordArt-ból való kilépés - Amikor befejeztük a WordArt-tal való munkát, kattintsunk oda, ahol a munkát folytatni kívánjuk. Figyeljünk arra, hogy a Szöveg párbeszédpanelen, a WordArt eszköztáron és magán a WordArt objektumon kívül kattintsunk.

[szerkesztés] Lásd még

Microsoft Office - Szövegfeldolgozási, szövegszerkesztési alapelvek - A Word munkakörnyezet - Szöveg kijelölése - Keresés, csere - Karakterformázás - Automatikus javítás, nyelvi eszközök - Nyomtatás, oldalbeállítás - Bekezdésformázás - Tabulátorok - Táblázatok - Rajzolás - Élőfej és élőláb - Töréspontok, hasábok - Stílusok - Tartalomjegyzék és tárgymutató - Körlevélkészítés, borítékcímzés - Testreszabás - Export, import, csatolás - Több dokumentum összevonása

Nézetek
Személyes eszközök