ECDL.web - ECDL Tudástár

Avast! Home Edition vírusirtó telepítése

A ECDL.web wikiből

Lásd még:
Az Avast! Home Edition vírusirtó használataImage:arrow.gif
A vírusokrólImage:arrow.gif


1) A vírusirtó használatba vételéhez töltsük le annak magyar nyelvű változatát a készítő honlapjáról és futtassuk a fájlt. A letöltés modemes internet-kapcsolaton 20-30 percet vehet igénybe, szélessávú elérést használva kb. 2-5 percig tart.

2) A telepítő varázsló magyar nyelvű, válaszoljunk a kérdésekre értelemszerűen. A telepítés lépései:

 • üdvözlő szöveg, rendszerkövetelmények: elolvasás után kattintsunk a “Következő” gombra.
 • felhasználói licencszerződés elfogadása.
 • telepítés helye: ha nem az alapértelmezett helyre kívánjuk telepíteni a programot, itt megadhatjuk. Átlagos igényű felhasználóknak az alapértelmezett C:\Program Files\Alwil Software\Avast könyvtár tökéletesen megfelel.
 • beállítás: átlagos igényű felhasználóknak megfelel a “tipikus” opció, egyéb esetben válasszunk értelemszerűen.
 • ezután a telepítő felmásolja az új fájlokat a megadott helyre.
 • víruskeresés boot-oláskor (újraindítás után): ha úgy gondolja, hogy számítógépe jelenleg vírusmentes, akkor erre nincs szükség, ellenkező esetben “igen”. Ezt az opciót választva a telepítés után a vírusirtó megvizsgálja a gépen található összes fájlt (ez egyszeri művelet, tehát nem fog minden indításkor megtörténni).
 • a számítógép újraindítása. Ha az előző pontban igennel válaszoltunk, induláskor a vírusirtó végignézi a gépen található összes fájlt – ez hosszabb ideig is eltarthat.


3) Újraindítás utáni teendők:

a) regisztráció.

 • “Üdvözli az Avast Home Edition”: olvassuk el a szöveget. Ez az első indításkor megjelenő párbeszédablak felajánlja, hogy regisztráljuk a programot - ez szükséges a jogszerű használathoz. A szokott módon csatlakozzon az internethez, majd kattintson az “avast! Home regisztrációs lap” hivatkozásra. Ekkor a regisztrációs űrlap megnyílik a böngészőben.
 • Töltsük ki az űrlap vastag betűvel szedett mezőit:
  • E-mail, ill. Retype e-mail: adja meg e-mail címét (kétszer, a tévedéseket elkerülendő, erre a címre fogja megkapni a regisztrációs kódot)
  • Name: az Ön neve
  • Country: Hungary (Magyarország)
  • pipálja be az “I understand that I have the right...” kezdetű sor előtti jelölőnégyzetet
  • “Where did you hear about avast! antivirus?” - itt kattintson az “on the Internet” előtti rádiógombra, majd az alatta lévő mezőben megadhatja, hogy hol hallott/olvasott erről a vírusirtóról (http://ecdlweb.hu/)
 • az űrlap alján a “Word above:” mezőbe írjuk be a fölötte lévő ellenőrző szöveget
 • Register
 • e-mail-ben megkapjuk a regisztrációs kulcsot (ez egy kb. 30 karakter hosszúságú betű- és számsor, “your license key”)


b) Zárjuk be az “Üdvözli az Avast Home Edition” ablakot az OK gombra kattintva. Ekkor megjelenik az avast rezidens védelem (háttérben folyamatosan futó vírusirtó) két kék tálcaikonja (jobbra lent az óra mellett).
- ( i ) ikon: ez a háttérben futó ún. VRDB, azaz vírusfertőzés esetére egy fájlhelyreállító adatbázis, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a fertőzött fájljait visszaállítsa. Mivel ez is a vírusirtó egyik szolgáltatása, érdemes az ikonra jobb egérgombbal kattintva az “egyesítés az avast ikonba” opciót választani, így egy ikonra kattintva az összes vírusortó-szolgáltatást egy helyn érhetjük el.
- ( a ) ikon: ez a háttérben futó vírusirtó. Kattintsunk rá az egér jobb gombjával és válasszuk az “avast névjegye” pontot, majd a megjelenő ablakban a “Regisztrációs kulcs...” gombra kattintva másoljuk be az e-mail-ben kapott regisztrációs kulcsot (ezt a műveletet csak egyszer kell elvégezni), OK.

c) A vírusirtó ezután a háttérben fut majd, további beállításra és felügyeletére nincs különösebb szükség (az összetettebb műveletekről és haladó beállításokról a program magyar nyelvű súgójában lehet bővebb információt találni). Az Avast érzékeli, ha a számítógép kapcsolódik az internethez, és olyankor automatikusan letölti saját vírusinformációs adatbázisának frissítéseit. Ez szükséges ahhoz, hogy a program a telepítése után megjelenő újabb vírusokat is felismerje. A vírusadatbázis-frissítést természetesen kézzel is elvégezhetjük (jobb klikk a tálcaikonon - frissítés - iAVS frissítés).

4) A számítógépes vírusok általában az operációs rendszerek olyan hibáit használják ki a terjedésükhöz, amelyekhez létezik ingyenesen letölthető javítás. A Windows XP (és más operációs rendszerek is, pl. Linux, Mac OS X) rendelkezik olyan mechanizmussal, ami ezeket a hibajavításokat automatikusan megkeresi és letölti a készítő weboldaláról. A Windows-ban ez a szolgáltatás a Sajátgép ikonra a jobb egérrel kattintva, a “Tulajdonságok” menüpont “Automatikus frissítések” fülön állítható be. Ezenkívül manuálisan is ellenőrizhetjük, hogy a Windows-hoz rendelkezésre állnak-e új frissítések: ehhez a http://update.microsoft.com/ oldalt kell meglátogatni.

Nézetek
Személyes eszközök