ECDL.web - ECDL Tudástár

Microsoft Outlook Express 6

A ECDL.web wikiből

Outlook Expres 6 indítóképernyő

A Microsoft Outlook Express az Internet Explorer csomag része; segítségével könnyen olvashatunk és írhatunk e-mail üzeneteket, személyeknek és csoportoknak, valamint üzeneteket postázhatunk és fogadhatunk News szolgáltatáson keresztül is. Funkciójában és képességeiben hasonló más levelezőprogramokhoz, például az Operához, vagy a Netscape Messenger-hez. Nagy előnye, hogy magyar nyelvű változata is ingyenesen elérhető.

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Indítás

Image:icons-oe.gif

A Microsoft Outlook Express indítása az Asztalon elhelyezkedő ikonnal lehetséges. Az Outlook Express 6 parancsikonja a Windows XP (vagy korábbi Windows operációs rendszereken az Internet Explorer 6) telepítésekor automatikusan az Asztalra kerül, de ha innen töröljük is, megtalálhatjuk a Start menü Programok csoportjában.

[szerkesztés] Az Outlook Express ablak felépítése

Outlook Expres 6 főablak

Címsor - az aktív mappa címét mutatja; valamint a bal oldali Outlook Express ikonnal és a jobb oldali kis méret, teljes méret, bezárás ikonokkal a programablakkal végezhetünk műveleteket.

Menüsor - a használható parancsok csoportjai

Eszköztár - a leggyakrabban használt műveletek ikonjai. Az eszköztárat tetszés szerint megjeleníthetjük, vagy bezárhatjuk. Az eszköztár megjelenítéséhez válasszuk a Nézet menü - Eszköztár parancsát.

Mappák - a programablak bal oldalán láthatjuk az egyes mail és News kiszolgálókhoz tartozó üzenetek rendezésére szolgáló mappákat (Ugyanis az Outlook Express képes több postafiók, ún. account kezelésére is. Erről később bővebben is lesz szó).

Partnerek - könnyen hozzáférhető címjegyzék, a felhasználók - levelezőpartnereink - neve szerint.

Üzenetek - az ablak jobb oldalát felül a kiválasztott mappában levő üzenetek listája, alul a betekintőben a kiválasztott üzenet szövege foglalja el.

Gördítősávok - ha az aktív üzenet, vagy a mappalista nem fér el az ablakában, a "kilógó" területeit a gördítősávokkal tehetjük láthatóvá.

Állapotsor - az állapotsor mutatja a következőket: az összes és az olvasatlan üzenetek számát, a levelező kiszolgáló(k)hoz való kapcsolódás állapotát, esetleges hibaüzeneteket.. Az állapotsor megjelenítését ki- és bekapcsolhatjuk a Nézet menü Állapotsor parancsával.

[szerkesztés] Postafiókok, beállítások

Az Outlook Express, illetve a Microsoft Internet Explorer első indításakor a felhasználó adatait (név, cím, levelező-kiszolgáló, stb.) a program bekéri, ekkor jön létre az ún. felhasználói profil. A profilhoz, illetve az egyes mail és News kiszolgálókhoz tartozó beállításokat természetesem bármikor módosíthatjuk. Ehhez az Eszközök menü Fiókok... parancsát kell választanunk. A mail, News és címjegyzék-szolgáltatók listájában szereplő elemek tulajdonságait az Internet fiókok párbeszédablakban módosíthatjuk (Tulajdonságok gomb), illetve itt adhatunk hozzá új postafiókot (Hozzáadás - Levél, Hírek, Címszolgáltatás).

Image:oe6accounts.png

Az új fiók hozzáadásakor elinduló varázslóban meg kell adnunk:

  • nevünket (ezt a nevet látják majd a leveleink címzettjei a hozzájuk érkező üzeneteink fejlécében),
  • elektronikus-levélcímünket (ahová válaszolni tudnak nekünk),
  • az üzeneteinket fogadó és kezelő levelező-kiszolgáló nevét és típusát (POP3 vagy IMAP),
  • a kimenő leveleket továbbító kiszolgáló nevét (a két levelező-kiszolgáló lehet két külön gép),
  • a postafiókunk eléréséhez szükséges felhasználói nevet és jelszót, és a levelezési fiók nevét. Ez a név jelenik meg a fiókok listájában, így jó, ha utal a kiszolgálóra vagy a kapcsolat típusára.
Image:oe6account.png

Az adatok megadása után az új postafiók megjelenik a listában. Tulajdonságait természetesen utólag is módosíthatjuk.

A postafiók tulajdonságainak módosításához válasszuk ki a fiókot, majd kattintsunk a Tulajdonságok gombra. Az Általános fülre kattintva a fiók alapvető tulajdonságait látjuk: a fiók nevét, saját nevünket és címünket. Itt adhatjuk meg, hogy ezt a fiókot is ellenőrizni kívánjuk-e, amikor a program új üzeneteket keres, és kimenő üzeneteket küld. A Kiszolgálók fülön találjuk a beérkező és kimenő leveleket kezelő szerverek adatait.

Image:oe6accountservers.png

A Kapcsolat fülön a kiszolgálókhoz való kapcsolódás módját (helyi hálózat vagy telefonos kapcsolat) adhatjuk meg.

Az Adatbiztonság fülön megadhatjuk, hogy a postafiókon keresztül küldött leveleinkhez szeretnénk-e digitális aláírást csatolni (ha van ilyen). A Speciális fülön adhatjuk meg azt, hogy mely porton kapcsolódunk a levelező-kiszolgálóhoz, ha az eltér az alapértelmezettől, vagy titkosított hálózati kapcsolaton keresztül (SSL) kommunikálunk. Itt állíthatjuk be azt is, hogy a program mennyi ideig várakozzon a szerver válaszára, és hogy a szerverről letöltjük-e a helyi merevlemezre az üzeneteinket.

Image:oe6accountspecial.png

Általános beállítások
Az Outlook Express általános viselkedését az Eszközök menü Beállítások pontjában szabályozhatjuk.

Általános - A program általános viselkedését szabályozhatjuk. Megadhatjuk, hogy a program meghatározott időközönként keressen-e új üzeneteket a levelezési kiszolgálón. Ugyanekkor az Outlook Express elküldi a Postázandóban lévő üzeneteket is. Ha üresen hagyjuk az "Új üzenet keresése" jelölőnégyzetet, akkor csak úgy kereshetünk új üzeneteket, ha az Eszközök menü Küldés és fogadás parancsára kattintunk. Megadhatjuk, hogy hang is jelezze új üzenetek érkezését. Ezen kívül szabályozhatjuk a Törölt elemek mappa, címjegyzék működését, illetve hogy alapértelmezett ügyfélprogramként az Outlook Express-t használjuk-e.

Image:oe6beallitasaltalanos.png


Tipp: Az új üzenet beérkezését jelző hang bármi lehet, amit a Vezérlőpulton a Hangok ikonra kattintva az új üzenet érkezéséhez mint eseményhez társítunk.

Image:oe6beallitaskuldes.png

A Küldés fülön adhatjuk meg, milyen formátumban küldjük el leveleinket. Alapértelmezett esetben elektronikus leveleinket HTML, News üzeneteinket egyszerű szöveg formátumban küldi el az Outlook Express. Az Olvasás fülön a hírcsoportokból letöltött cikkek számát szabályozhatjuk, valamint azt, hogy hány másodperc után jelölje a program olvasottnak a betekintőben megtekintett üzeneteket. Itt adhatjuk meg azt is, milyen betűtípusokat szeretnénk használni a beérkezett üzenetek megjelenítéséhez. A Helyesírás-ellenőrzés alpontban a küldött dokumentumok automatikus ellenőrzését hangolhatjuk be. Az Adatbiztonság fülre kattintva szabályozhatjuk a digitális aláírásunk csatolását, illetve az üzeneteink titkosítását, illetve ellenőrizhetjük azok valódiságát a kiadó hatóságnál (ez a leggyakrabban a Verisign Inc.). A Speciális fülön található további beállítási lehetőségeink: a hírolvasáskor helyi meghajtóra letöltött fájlok rendszeres törlése, ill. fájlok tömörítése, valamint a naplózás beállításai. Külön vezethetünk naplót a POP3, IMAP és News forgalomról.

[szerkesztés] Lásd még

Levél küldése - Levélkezelés - Microsoft Internet Explorer 6 - Indítás, egyszerű böngészés - Fájlkezelés, nyomtatás, könyvjelzők - Beállítások - Microsoft FrontPage Express.

Nézetek
Személyes eszközök